środa, 4 października 2023

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I ŚMIETANOWĄ ZALEWĄ

Dziś kolejny przepis na pyszne ciacho z dodatkiem śliwek. Uwielbiam ... dosłownie uwielbiam ciasta ze śliwkami! 😍 Uwielbiam ich zapach podczas pieczenia, no i oczywiście smak. W tym cieście śliwki węgierki zatopione są w pysznej, śmietanowej masie. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i baaardzo smaczne. Gorąco polecam! 



Składniki na kruche ciasto: (u mnie foremka 24 cm x 24 cm)
  • 250 g mąki pszennej
  • 160 g masła śmietankowego
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wykleić nim spód formy, łącznie z bokami do połowy wysokości. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu nakłóć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 15 minut.


Składniki na warstwę śmietanową:
  • 350 ml śmietany ukwaszonej 18% 
  • 150 g cukru
  • 3 czubate łyżki kaszy manny
  • 3 jajka
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru o wadze 40g
Wszystkie składniki wymieszać rózgą w misce. 
Podpieczony spód posypać łyżką bułki tartej. Na to wyłożyć pokrojone w ósemki śliwki. Następnie zalać je przygotowaną wcześniej masą śmietanową. 



Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki. 





4 komentarze:

  1. Nigdy nie piekłam żadnego ciasta z taką śmietanową masą. Wygląda bardzo apetycznie, jak kremik :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste i bardzo smaczne 😋 Ciasto typu: nie wyglądam, a smakuję.

      Usuń
  2. Pychotka :) na takie ciasto nie trzeba mnie namawiać :)

    OdpowiedzUsuń