Kto jeszcze nie robi艂 tego pysznego bigosu koniecznie musi wypr贸bowa膰 przepis 馃槂 Szybki bigos z cukinii, jest tak膮 letni膮 i l偶ejsz膮 alternatyw膮 dla tradycyjnego bigosu z kapust膮, mi臋sem i bardziej t艂ust膮 kie艂bas膮.
- 3-4 艣rednie cukinie
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2-3 z膮bki czosnku
- 200-300 g kurek lub pieczarek (je艣li nie lubimy pomijamy grzyby)
- 2-3 p臋tka dowolnej chudej kie艂basy (u mnie z piersi kurczaka)
- koncentrat pomidorowy
- li艣膰 laurowy
- ziele angielskie
- s艂odka papryka
- ostra papryka
- s贸l
- pieprz
- olej lub smalec do sma偶enia
Cukinie myjemy, obieramy ze sk贸rki i ew. usuwamy pestki, a nast臋pnie 艣cieramy na tartce o grubych oczkach. Solimy i odciskamy mocno z nadmiaru soku. Kurki (pieczarki) czy艣cimy. Marchewk臋 艣cieramy na tarce, kroimy cebul臋, pieczarki (je艣li dodajemy je), kie艂bas臋 i czosnek. Na rozgrzanym oleju (lub smalcu) w du偶ym garnku lub na szerokiej patelni podsma偶amy cebul臋, czosnek, nastepnie dodajemy kie艂bas臋, nasze grzyby i marchewk臋. Ca艂o艣膰 mieszamy i sma偶ymy oko艂o 10 minut. Na koniec dodajemy cukini臋, koncentrat i przyprawy. Mieszamy. Podlewamy ca艂o艣膰 odrobin膮 wody i dusimy do mi臋kko艣ci.
Wow, ale smaczno艣ci! Dzi臋kuj臋 za do艂膮czenie do akcji i serdecznie pozdrawiam. A.
OdpowiedzUsu艅Ca艂a przyjemno艣膰 po mojej stronie ;-) pozdrawiam.
OdpowiedzUsu艅Uwielbiam cukini臋, ale z bigosu z niej nie robi艂am.
OdpowiedzUsu艅Polecam spr贸bowa膰 :-))
Usu艅To musi by膰 pyszne!
OdpowiedzUsu艅By艂o pysznie :-)))
Usu艅