poniedzia艂ek, 16 wrze艣nia 2019

PYSZNY BIGOS Z CUKINII Z KURKAMI

Kto jeszcze nie robi艂 tego pysznego bigosu koniecznie musi wypr贸bowa膰 przepis 馃槂 Szybki bigos z cukinii, jest tak膮 letni膮 i l偶ejsz膮 alternatyw膮 dla tradycyjnego bigosu z kapust膮, mi臋sem i bardziej t艂ust膮 kie艂bas膮. 
Robi si臋 go szybciutko, a pomijaj膮c kurki jest daniem tanim... 
i smacznym.



Sk艂adniki:
  • 3-4 艣rednie cukinie
  • 2  marchewki
  • 2 cebule
  • 2-3 z膮bki czosnku
  • 200-300 g kurek lub pieczarek (je艣li nie lubimy pomijamy grzyby)
  • 2-3 p臋tka dowolnej chudej kie艂basy (u mnie z piersi kurczaka)
  • koncentrat pomidorowy
  • li艣膰 laurowy
  • ziele angielskie
  • s艂odka papryka
  • ostra papryka
  • s贸l
  • pieprz
  • olej lub smalec do sma偶enia

Wykonanie:


Cukinie myjemy, obieramy ze sk贸rki i ew. usuwamy pestki, a nast臋pnie 艣cieramy na tartce o grubych oczkach. Solimy i odciskamy mocno z nadmiaru  soku. Kurki (pieczarki) czy艣cimy. Marchewk臋 艣cieramy na tarce, kroimy cebul臋, pieczarki (je艣li dodajemy je), kie艂bas臋 i czosnek. Na rozgrzanym oleju (lub smalcu) w du偶ym garnku lub na szerokiej patelni  podsma偶amy cebul臋, czosnek, nastepnie dodajemy kie艂bas臋, nasze grzyby i marchewk臋. Ca艂o艣膰 mieszamy i sma偶ymy oko艂o 10 minut. Na koniec dodajemy cukini臋, koncentrat i przyprawy. Mieszamy. Podlewamy ca艂o艣膰 odrobin膮 wody i dusimy do mi臋kko艣ci. 





Warzywa dyniowate 2019 cz臋艣膰 II

6 komentarzy: