Takie danie chyba nie wymaga rekomendacji 馃槏 Chrupi膮ce placki ziemniaczane z pysznym sosem kurkowym ...
Niebo w g臋bie!馃構
Sk艂adniki na placki:
- ok 1 kg ziemniak贸w
- 2 cebule
- s贸l
- 2 jajka
- 2 艂y偶ki m膮ki pszennej
- olej
Wykonanie:
Ziemniaki umyte i obrane 艣cieramy na tarce na oczkach wraz z cebul膮. Dodajemy roztrzepane jajka, m膮k臋, s贸l, ew.odrobin臋 pieprzu - mieszamy dok艂adnie. Olej rozgrzewamy na patelni i k艂adziemy 艂y偶k膮 ciasto ziemniaczane na rozgrzanym oleju. Sma偶ymy na z艂oty kolor z obu stron.
Sk艂adniki na sos:
- 200 g kurek
- 1 cebula
- mas艂o klarowane
- s贸l
- pieprz
- 艣mietana 18%
Kurki bardzo dok艂adnie oczy艣ci膰. Najlepiej zala膰 je du偶膮 ilo艣ci膮 wody ze sol膮. Bez trudu wyp艂ywaj膮 wtedy na wierzch wszystkie zanieczyszczenia. Nast臋pnie wrzuci膰 do wrz膮cej i osolonej wody z dodatkiem szczypty cukru i blanszowa膰 ok. 3 minut. Odcedzi膰. Wi臋ksze pokroi膰. Cebul臋 obra膰 i posieka膰. Na patelni rozgrza膰 klarowane mas艂o. Podsma偶y膰 cebul臋, nast臋pnie dorzuci膰 posiekany czosnek i kurki. Sma偶y膰 ca艂o艣膰 oko艂o 10 minut. Nast臋pnie wla膰 艣mietan臋 18%, posoli膰 i popieprzy膰 (nie mocno, przyprawy nie powinny zdominowa膰 smaku tych delikatnych grzyb贸w). Dusimy ca艂o艣膰 do mi臋kko艣ci grzyb贸w i lekkiego odparowania sosu. Na koniec posypa膰 posiekan膮 natk膮 pietruszki.
lubi臋 bardzo placki ziemniaczane. W przer贸偶nych kombinacjach. Ale sosu kurkowego nie robi艂am do nich. Podbieram pomys艂
OdpowiedzUsu艅Polecam, polecam! :-)
Usu艅Ja tarte ziemniaki ods膮czam z wody. Wtedy nie potrzebna za du偶o m膮ki i s膮 takie bardziej chrupi膮ce placki. Ale twoje te偶 艂adne :). Tylko co z tym sosem kurkowym wszyscy! Ja smaku kurek po prostu nie cierpi臋, a wsz臋dzie zachwyty...
OdpowiedzUsu艅Lubi臋 placki ziemniaczane posypane cukrem w takim wydaniu nie jad艂am
OdpowiedzUsu艅