Szukaj na blogu

sobota, 15 sierpnia 2015

DELIKATNY SERNIK BEZ PIECZENIA

Zdecydowanie bardziej lubię serniki na zimno z mielonego twarogu niż z serka homo. Są one bardziej wyraziste i "serowe" w smaku. Idealnie sprawdzają się szczególnie latem, kiedy nie chcemy nagrzewać kuchni dodatkowym ciepłem piekarnika ... 

Sernik, który Wam dziś przedstawiam jest puszysty, delikatny i mało słodki, tak więc amatorzy bardzo słodkich ciast, mogą sobie go odrobinę dosłodzić.




Składniki: (blaszka 31cmx21cm)
  • 750g białego sera 
  • 3 galaretki o dowolnym smaku
  • 100 g miękkiego masła 
  • 5 łyżek drobnego cukru

Na wierzch:

2 galaretki rozpuszczone w połowie wody przewidzianej na opakowaniu
owoce ( u mnie truskawki i maliny)

Wykonanie:

Ser zmielić. Masło utrzeć z cukrem. Dodać do niego zmielony ser i wszystko wymieszać. Podzielić na trzy części. Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szklance wody - ostudzić. Tężącą galaretkę dodać do jednej części sera i wymieszać mikserem. Wylać do tortownicy  i wstawić do lodówki, aż stężeje. W taki sam sposób przygotować pozostałe dwie masy. Każdą następną masę wlewać na stężoną poprzednią. Pomiędzy warstwy możemy dodać owoce. Kiedy ostatni warstwa lekko zastygnie układamy na niej truskawki i maliny, i zalewamy tężejącymi galaretkami.



 Chłodzimy w lodówce kilka godzin.






7 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie wygląda to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że się podoba :))

      Usuń
    2. Super wygląda i pewnie tak samo smakuje,będę działać.

      Usuń
  2. Pieknie wygląda i kusisz Helenko!Zrobilam ten serniczek ale mam tutaj duzy problem z serami.Sa trzy gatunki z tego dwa zupełnie nie nadaja się do wypiekow bo sa slone i ten jeden jedyny nie jest także dobry ale zobaczymy co wymodziłam?Siedzi w lodowce!Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wymodziłaś cos dobrego :)) Koniecznie daj znać jak poszło!

      Usuń
  3. Udalo się!!!!!Jest bardzo smacznie!!!!Ewa

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF