Szukaj na blogu

poniedziałek, 31 sierpnia 2015

PYSZNIE WILGOTNA BABKA POMARAŃCZOWA

Przepis na babkę znalazłam tutaj, pod nazwą "Bezproblemowa babka pomarańczowa". Już sama nazwa przyciąga (kto z nas nie lubi wypieków, które nie stwarzają problemów?), a do tego autorka bloga zamieściła tak apetyczne zdjęcia, że nie mogłam się oprzeć.
Babkę robi się dosłownie 10 minut.
 Efekt? Jest przepyszna! 
Wilgotna, aromatyczna, lekko pomarańczowa, wzbogacona o sporą ilość skórki pomarańczowej, zawładnęła moim podniebieniem całkowicie 😎 Podobnie jak autorka przepisu po wystygnięciu nie lukrowałam już jej, gdyż jest dosyć słodka (mimo, że zmniejszyłam ilość cukru w stosunku do oryginalnego przepisu).
Dodam jeszcze, że babka jest długo świeża ... mało tego z dnia na dzień zyskuje na smaku ... 😀



Składniki: po moich modyfikacjach (na formę keksową o długości  30 cm):
  • 5 całych jaj
  • 300 g jogurtu naturalnego (ja wykorzystałam jogurt grecki)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki cukru 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropel soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 200g kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy

Wykonanie: 

Wszystkie składniki mieszamy w misce trzepaczką lub przy użyciu miksera.
Ja wykorzystałam mikser. Na początku ubiłam krótko jajka z jogurtem, olejem, cukrem. Następnie dodałam przesianą mąkę, szczyptę soli, sok z cytryny i aromat. Krótko zmiksowałam tylko do połączenia się składników. Na koniec wrzuciłam skórkę pomarańczową i wszystko wymieszałam łyżką. Ciasto wylewamy do formy natłuszczonej i obsypanej mąką foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na ok. 60-65 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.





23 komentarze:

  1. taka babka, kubek koktajlu i podwieczorek pyszny gotowy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka babka i ... filiżanka małej czarnej :)) (dla mnie) i ... jestem w siódmym niebie :))

      Usuń
  2. Nigdy nie piekłam pomarańczowej babki. Na pewno w tygodniu upiekę Helenko. Wygląda na wilgotną, bo tylko takie lubimy. Dziękuję za inspirację.
    Pozdrawiam cieplutko !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj Danusiu i daj mi znać jakie jest Twoje zdanie :) Nam bardzo smakowała :)) Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
    2. Upiekłam dzisiaj Helenko tą babkę . Jest pyszna, wilgotna i aromatyczna. Dałam tylko zamiast skórki pomarańczowej świeże pomarańcze pokrojone w kostkę. Przepis wstawię w piątek to Ci podeślę zdjęcie. Dziękuję duszko.
      Pozdrawiam serdecznie !!!

      Usuń
    3. To ja dziękuję Danusiu, że mogłam być inspiracją :)) Ogromnie jestem ciekawa jak babka wyszła z tymi owocami pokrojonymi w kostkę. Może i ja następnym razem tak zrobię? Widzisz kochana .... Ty ode mnie - a ja od Ciebie :)) Buziaki!

      Usuń
    4. Helenko, na drugi dzień piekłam jeszcze jedną taką babkę, ale zamroziłam sobie na czarną godzinę- pokroiłam w plastry . Dzisiaj odmroziłam i powiem Ci , że jest jeszcze smaczniejsza i doskonale znosi mrożenie.
      Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
    5. Danusiu to fajna informacja, bo tak jak piszesz sama lubię mieć "na czarną godzinę" coś słodkiego zamrożone. Myślę, że to istotna informacja dla wielu czytelników. Dziękuję i pozdrawiam :))

      Usuń
    6. Ja również wypróbowałam. Sama babka jest super w smaku ale ja ją trochę zepsułam:( dodałam skórkę kandyzowaną w syropie i chyba za dużo. Dzięki temu przekonałam się, że skórka pomarańczowa z syropu to jednak nie dla mnie. Zastanawiałam się właśnie czy można by dodać same pomarańcze i widzę, że to zostało już wypróbowane i wygląda super. Wypróbuję ją jeszcze raz w takiej wersji. Dzięki za przepis:)

      Usuń
    7. Myślę, że odpowiednia (nie za duża ) ilość skórki z syropu nie powinna zepsuć ani smaku, ani konsystencji babki, no chyba, że ... przedobrzyłaś ;-) Też tak czasem mam, że myślę sobie: echhhh dorzucę jeszcze odrobinę, będzie lepsze, i okazuje się :-( że tą odrobiną popsułam cały smak ... Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Uwielbiam takie babki do herbatki :) Mniam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ja też ... babki zaraz po ciastach drożdżowych to mój ulubiony gatunek ciast :))

      Usuń
  4. Trzeba będzie upiec.Pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiała pięknie pachnieć pomarańczami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam babki, może jutro zrobię, ale taką inną bez maki i z borówkami
    zapraszam do mnie :)
    także na fb: https://www.facebook.com/pages/Eat-me/1398149560415215

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dobra babka,wilgotna,lekka a wada jej jest to,ze bardzo szybko się ja zdada!!Ha,ha.Ewa

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam wszystko według przepisu a i tak zamiast wilgotne jest surowe 😡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi bardzo. Nic nie przychodzi mi do głowy, jedynie, że coś z Twoim piekarnikiem nie tak. Piekę ją często i jak widać zawsze jest przepieczona.

      Usuń
  9. Pyszna babka zupełnie inny smak A jak długo może leżeć i być świeża z dnia na dzień coraz lepsza łatwa w zrobieniu szybciutko

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF