Szukaj na blogu

środa, 22 maja 2013

KUJAWSKI KRUPNIK NA ŻOŁĄDKACH


Uwielbiam drobiowe żołądki!
Moja mam robi z ich pyszny gulasz, ja gulasz robię bardzo rzadko... ponieważ, niestety muszę go potem jeść sama :( 
Najczęściej na żołądkach gotuję zupki.
 Dawno nie było krupniku, i chociaż nie jest to uwielbiana w mojej rodzinie zupa - od czasu do czasu serwuję na obiad tłumacząc się walorami hmm... zdrowotnymi kaszy :) 
Bo przecież od dobrego krupniczku nikt jeszcze nie umarł prawda?


Składniki:


  • ok 0,75 kg żołądków z kurczaka
  • 5 ziemniaków
  • 0,5 szkl. suchej kaszy jęczmiennej
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera korzeniowego
  • kawałek pora 
  • kilka suszonych grzybków
  • liście laurowe, ziele angielskie, 
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 czubata łyżka masła
  •  posiekany koperek
  • odrobina majeranku

Wykonanie:


Żołądki dokładnie oczyścić, zalać zimną wodą tak aby były przykryte,gotować ok 1h po je odcedzić, zalać  ponownie wodą,dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować ponownie aż będą prawie miękkie. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić w paseczki i wrzucić z powrotem do wywaru. Grzyby namoczyć (2-3h) odcisnąć, pokroić w paseczki, wrzucić do wywaru. Warzywa  pokroić w tzw. zapałkę albo zetrzeć na tarce jarzynowej, pora pokroić w półplasterki dodać do wywaru.Gotować ok pół godziny.Następnie  dodać opłukaną kaszę. Ziemniaki obrać, pokroić w niedużą kostkę, dodać do zupy gdy kasza będzie już miękka. Przyprawić całość solą i pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków. Na koniec posypać obficie natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!





4 komentarze:

  1. Pocieszę Cię, że ja krupnik jem sama. Zielonooki mówi, że chcę go otruć :-) A ja lubię bardzo, choć przeważnie gotuję na kawałku schabu. Za gotowanymi żołądkami nie przepadam, ale smażone lubię bardzo - czasem załapię się na nie u mamy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja wiele zup gotuję sama dla siebie :) przynajmniej mam obiad na 3 dni:)bo generalnie jedną zupkę mogę jeść... do bólu... czyli do momentu, kiedy w garnku nie ukaże się dno.A wtedy wstawiam sobie następną...:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Ja też robię na żołądkach kurzych - jest pyszny!
    Twój wygląda rewelacyjnie :)

    http://polperfekcyjna.blogspot.com/2013/04/krupnik-na-zoadkach-kurzych.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF