Szukaj na blogu

środa, 22 maja 2013

WĄTRÓBKA DROBIOWA Z CEBULĄ. SMAK TRADYCYJI.

Wątróbka ma pewnie tyle samo zwolenników co przeciwników... ja osobiście nie przepadam za wieprzową, ale co innego drobiowa.
 Raz w miesiącu serwuję rodzince na obiad  smażoną drobiową wątróbkę z cebulą. Uważam, że to smaczny, szybki i tani obiad. 
Rewelacyjnie komponuje się jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, albo po prostu ze świeżą bagietką.



Składniki:

  • ok 1 kg  cebuli
  • 600 g wątroby drobiowej 
  • łyżka sklarowanego masła do podsmażenia cebuli
  • olej do smażenia wątróbki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Wykonanie:

Wątróbkę  myjemy i oczyszczamy bardzo dokładnie, pozbawiając ją wszelkich białych błonek.Ponownie myjemy i odsączamy na sicie. Kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Masło rozpuszczamy na patelni, cebulę smażymy na złoty kolor. Na drugiej patelni podsmażamy na oleju pokrojoną wątróbkę. Smażymy ją na małym ogniu przez  ok 15 minut, co pewien czas obracając. Pod koniec smażenia dodajemy sól,pieprz i sporą ilość majeranku Podczas smażenia należy uważać na pryskający tłuszcz.
Na koniec wykładamy naszą usmażoną cebulę na  lub obok wątróbki.


2 komentarze:

  1. Lubię wątróbkę i drobiową i wieprzową. Też w tej chwili robię ją mniej więcej raz w miesiącu (kiedyś raz na pół roku) wszak jest źródłem żelaza. Lubię dobrze wysmażoną. Czasem robię z jabłkami i majerankiem, też pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak... jadłam z jabłkiem i tez jest pyszna, tylko niestety w mojej wersji wątróbki jabłko sobie odpuszczam.Moi panowie (w ilości 2 sztuki)od razu by wydziwiali... a po co to, a nie pasuje... :)))bo owoce do mięs nie przechodzą u mnie pod żadną postacią :(

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF