- pół dużej kapusty pekińskiej lub jedna mała
- filet z kurczaka
- mała puszka kukurydzy 200 g.
- 4 ogórki konserwowe
- 1 marchewka (dla nadania koloru między warstwami)
- sól, pieprz i przyprawa gyros wedle uznania
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka keczup
- olej
- 2 jajka
Wykonanie:
Mięso pokrojone w kostkę i obsypane przyprawą do gyrosa obsmażamy na oleju. Podlewamy odrobiną wody i dusimy chwilę do miękkości. Podczas, gdy mięso stygnie kroimy kapustę, ogórki.W szklanej salaterce przekładamy warstwami (kolejność wg uznania) mięso, kukurydzę, marchewkę, kapustę - sos majonezow-ketchupowy, ogórek konserwowy, znowu warstwę mięska, naszego sosu, wierzch posypujemy jajkiem startym na oczkach i posypujemy szczypiorkiem. Sałatka jest najlepsza po schłodzeniu 2h w lodówce - jak się przegryzie, o ile zdołamy wytrwać do tej pory...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz