poniedziałek, 22 kwietnia 2013

WARSTWOWA SAŁATKA Z KURCZAKIEM

Składniki:
  • pół dużej kapusty pekińskiej lub jedna mała
  • filet z kurczaka
  • mała puszka kukurydzy 200 g.
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 marchewka (dla nadania koloru między warstwami)
  • sól, pieprz i przyprawa gyros wedle uznania
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka keczup
  • olej
  • 2 jajka

Wykonanie:

Mięso pokrojone w kostkę i obsypane przyprawą do gyrosa obsmażamy na oleju.  Podlewamy odrobiną wody i dusimy chwilę do miękkości. Podczas, gdy mięso stygnie kroimy kapustę, ogórki.W szklanej salaterce przekładamy warstwami (kolejność wg uznania) mięso, kukurydzę, marchewkę, kapustę - sos majonezow-ketchupowy, ogórek konserwowy, znowu warstwę mięska, naszego sosu, wierzch posypujemy jajkiem startym na oczkach i posypujemy szczypiorkiem. Sałatka jest najlepsza po schłodzeniu 2h w lodówce - jak się przegryzie, o ile zdołamy wytrwać do tej pory...




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz