Lekki, mazisty, o bardzo delikatnej strukturze ... taki jest w艂a艣nie gotowany sernik i taki by膰 powinien 馃構 Je艣li lubicie zwarte, ci臋偶kie serniki, to ten gotowany raczej nie przypadnie Wam do gustu. Ja osobi艣cie jednak baaardzo lubi臋 i od czasu do czasu kombinuj臋 jego r贸偶ne wersje 馃槏 Tym razem zrobi艂am z pierwszymi, polskimi truskawkami, kt贸re pojawi艂y si臋 w UK. Nie pomy艣la艂am jednak, 偶e truskawki moga odrobin臋 puszcza膰 sok, kedy ciasto stoi w temperaturze pokojowej ... i nastepnym razem na g贸r臋 masy serowej, pod owoce r贸wnie偶 wy艂o偶臋 warstw臋 herbatnik贸w, tak jak na sp贸d ciasta.
Sk艂adniki: (u mnie foremka 24 cm x 24 cm)
- 1 kg sera mielonego (mo偶e by膰 z wiaderka)
- 4 ca艂e jajka
- 1 szklanka cukru
- 130 ml mleka
- 3 budynie jasne (o wadze 60g ka偶dy mog膮 by膰 z cukrem) tzn. waniliowe, 艣mietankowe lub bananowe
- 200 g mas艂a
- dowolne herbatniki oko艂o 200 g.
- truskawki
- 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 750 ml gor膮cej wody
W garnku, na niewielkim ogniu rozpuszczamy mas艂o z cukrem. Do rozpuszczonego, lekko ciep艂ego mas艂a dodajemy twar贸g - mieszamy r贸zg膮, oraz jajka (zdejmuj膮c garnek z palnika kuchenki). Mieszamy wszystko pocz膮tkowo 艂y偶k膮/r贸zg膮/trzepaczk膮, a nast臋pnie r臋cznym mikserem, do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Budynie rozpuszczamy w zimnym mleku i dodajemy do masy. Rondelek ustawiamy ponownie na bardzo ma艂ym ogniu i gotujemy ci膮gle mieszaj膮c najlepiej r贸zg膮, do momentu, kiedy masa zg臋stnieje i uzyska konsystencj臋 g臋stego budyniu. Wtedy wylewamy j膮 na blaszk臋, kt贸rej sp贸d wy艂o偶ony jest herbatnikami. Wyr贸wnujemy i odstawiamy do wystygni臋cia. Kiedy masa serowa jest ch艂odna wyk艂adamy na ni膮 truskawki i zalewamy lekko t臋偶ej膮c膮 galaretk膮 Wstawiamy do lod贸wki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz