Szukaj na blogu

wtorek, 9 lipca 2024

KLOPSIKI PO CYGAŃSKU

Przepis dla miłośników cebuli, bo to pyszne, jednogarnkowe danie zawiera jej całkiem sporo 😎
Maleńkie, mięciutkie klopsiki w towarzystwie duszonej cebuli, pieczarek, papryki i przypraw. Uwielbiam! Pyszne, syte danie jednogarnkowe. 
Gorąco polecam 👍




Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 0.5 kg mięsa mielonego (u mnie z karkówki)
  • 1 jajko (do klopsików)
  • czubata łyżka bułki tartej (do klopsików)
  • 0.5 kg pieczarek
  • 1/2 dużej czerwonej papryki
  • 3 ogórki kiszone
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • ostra i słodka papryka
  • majeranek (do klopsików)
  • koncentrat pomidorowy 

Wykonanie:


Mięso mielone doprawiamy klasycznie: solą, pieprzem, papryką, majerankiem. Dodajemy jajko, bułkę tartą, odrobinę zimnej wody i wyrabiamy masę dokładnie. Następnie formujemy malutkie klopsiki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na oleju, z każdej strony do zrumienienia. 
Cebulę kroimy w piórka, i smażymy na oleju na złoty kolor.
Kiedy cebula jest podsmażona na złoty kolor, dokładamy pokrojone cienko pieczarki. Ja dorzuciłam jeszcze połowę czerwonej papryki, która została mi od innego dania.  Całość doprawiamy dość ostro: sola, pieprzem, papryką słodką i ostrą, dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażone wcześniej klopsiki i dusimy na małym ogniu ok. 15-20 min. Nie musimy podlewać potrawy wodą, gdyż pieczarki puszczą nam sporo wody. Na koniec dodajemy pokrojone w cienkie paseczki ogórki kiszone (fajnie zaostrzają smak). 
Mieszamy, posypujemy obficie posiekanym koperkiem i ... zjadamy z apetytem 😍





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF