Bardzo smaczne danie jednogarnkowe 馃憣 Podstaw膮 jest tutaj 偶贸艂ta, szparagowa fasolka (uwielbiam 馃槏), dobra kie艂basa, kawa艂ek boczku i pomidorowa passata. Ale oczywi艣cie jak to bywa z daniami jednogarnkowymi - mo偶emy tutaj dorzuci膰 wszystko co mamy pod r臋k膮. U mnie pod r臋k膮 tzn. w lod贸wce pa艂臋ta艂a si臋 偶贸艂ta i czerwona papryka i 3 艂odygi selera naciowego. Wszystko to pokrojone trafi艂o do fasolki i podkr臋ci艂o jej smak.
Tak偶e modyfikacje dania zawsze mile widziane 馃槈
- 600 g 偶贸艂tej fasolki szparagowej
- 3 p臋tka kie艂basy
- kawa艂ek w臋dzonego boczku
- 1 czerwona papryka
- 1 偶贸艂ta papryka
- 3 艂odygi selera naciowego
- 2 cebule
- 3 z膮bki czosnku
- ziele angielskie
- li艣膰 laurowy
- s艂odka i ostra papryka
- s贸l
- pieprz
- przecier pomidorowy, passata lub koncentrat
- koperek
- olej
Wykonanie:
Fasolk臋 myjemy, kroimy ka偶d膮 na 3 cz臋艣ci. Wk艂adamy do garnka i gotujemy ok 7 minut w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie fasolk臋 odcedzamy, zostawiaj膮c troch臋 wody, w kt贸rej si臋 gotowa艂a. Na rozgrzanym oleju podsma偶amy pokrojon膮 w kostk臋 cebul臋, posiekany czosnek i pokrojony w kostk臋 boczek wraz z plasterkami kie艂basy. Posypujemy obiema paprykami i podsma偶amy do zrumienienia kie艂basy. Zawarto艣膰 patelni przek艂adamy do fasolki. Dodajemy pokrojony seler naciowy, obie papryki, ziele angielskie, li艣膰 laurowy, s贸l i pieprz. Je艣li wody jest ma艂o, dolewamy. Dodajemy te偶 passat臋/koncentrat - ilo艣膰 do smaku, i dusimy ca艂o艣膰 oko艂o 15 minut, do momentu, aby produkty by艂y mi臋kkie, ale nie rozgotowane. W ko艅cowym etapie doprawiamy do smaku i posypujemy posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz