艣roda, 31 lipca 2024

FASOLKA BO BRETO艃SKU. TYM RAZEM SZPARAGOWA

 Bardzo smaczne danie jednogarnkowe 馃憣 Podstaw膮 jest tutaj 偶贸艂ta, szparagowa fasolka (uwielbiam 馃槏), dobra kie艂basa, kawa艂ek boczku i pomidorowa passata. Ale oczywi艣cie jak to bywa z daniami jednogarnkowymi - mo偶emy tutaj dorzuci膰 wszystko co mamy pod r臋k膮. U mnie pod r臋k膮 tzn. w lod贸wce pa艂臋ta艂a si臋 偶贸艂ta i czerwona papryka i 3 艂odygi selera naciowego. Wszystko to pokrojone trafi艂o do fasolki i podkr臋ci艂o jej smak. 

Tak偶e modyfikacje dania zawsze mile widziane 馃槈



Sk艂adniki:

  • 600 g 偶贸艂tej fasolki szparagowej
  • 3 p臋tka kie艂basy
  • kawa艂ek w臋dzonego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 偶贸艂ta papryka
  • 3 艂odygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 3 z膮bki czosnku
  • ziele angielskie
  • li艣膰 laurowy
  • s艂odka i ostra papryka
  • s贸l
  • pieprz
  • przecier pomidorowy, passata lub koncentrat
  • koperek
  • olej

Wykonanie:


Fasolk臋 myjemy, kroimy ka偶d膮 na 3 cz臋艣ci. Wk艂adamy do garnka i gotujemy ok 7 minut w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie fasolk臋 odcedzamy, zostawiaj膮c troch臋 wody, w kt贸rej si臋 gotowa艂a. Na rozgrzanym oleju podsma偶amy pokrojon膮 w kostk臋 cebul臋, posiekany czosnek i pokrojony w kostk臋 boczek wraz z plasterkami kie艂basy. Posypujemy obiema paprykami i podsma偶amy do zrumienienia kie艂basy. Zawarto艣膰 patelni przek艂adamy do fasolki. Dodajemy pokrojony seler naciowy, obie papryki, ziele angielskie, li艣膰 laurowy, s贸l i pieprz. Je艣li wody jest ma艂o, dolewamy. Dodajemy te偶 passat臋/koncentrat - ilo艣膰 do smaku, i dusimy ca艂o艣膰 oko艂o 15 minut, do momentu, aby produkty by艂y mi臋kkie, ale nie rozgotowane. W ko艅cowym etapie doprawiamy do smaku i posypujemy posiekanym koperkiem. 



 

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz