Są morele - jest ciasto drożdżowe 😍 Tym razem pod postacią pysznych, mięciutkich drożdżówek.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej + łyżeczka mąki do rozczynu drożdżowego
- 30 g drożdży
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru + łyżeczka cukru do rozczynu drożdżowego
- 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 100 g rozpuszczonego, ciepłego masła
- ok. 300 g moreli
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko - do posmarowania bułek
- kruszonka - z tego przepisu
Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, roztopione masło, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.
Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić, starając się nie podsypywać ciasta mąką. Następnie podzielić na mniej więcej równe części i formować płaskie bułeczki, nadziewając owocami. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłużny wałek i podzielić go sobie na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki sklejeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu delikatnie spłaszczyć dłonią. Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w temp. 175 st około 22-25 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz