Uwielbiam kotleciki jajeczne 馃槏 A, 偶eby nie by艂o nudy urozmaicam je jak tylko si臋 da. Na moim blogu znajdziecie wiele takich jajecznych kombinacji 馃槑 Czasami dodaj臋 do masy jajecznej tu艅czyka, czasami makrel臋 albo podsma偶one pieczarki, ugotowany ry偶, albo kasz臋 jaglan膮. Panuje tutaj ca艂kowita dowolno艣膰. Dzi艣 do startych jajek doda艂am marchewk臋 i broku艂a.
Wysz艂o pysznie, zdrowo i kolorowo 馃憣
Sk艂adniki: (na 14 szt)
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 jajka (surowe)
- 1 ugotowana marchewka
- kilka r贸偶yczek ugotowanego al'dente broku艂a
- 1 cebula
- bu艂ka tarta
- s贸l
- pieprz
- s艂odka i ostra papryka
- zielenina: koperek, natka lub szczypiorek
- olej
- 3 艂y偶ki startego na ma艂ych oczkach sera 偶贸艂tego
Zacznijmy od ugotowania kaszy.
Kasz臋 jaglan膮 p艂uczemy na sicie pod bie偶膮c膮 wod膮, pozbywaj膮c si臋 w ten spos贸b jej goryczki. Po dok艂adnym przep艂ukaniu kaszy przelewamy j膮 wrz膮c膮 wod膮. W garnku zagotowujemy 200 ml lekko osolonej wody, dodajemy przygotowan膮 kasz臋 jaglan膮,mieszamy delikatnie, przykrywamy pokrywk膮 i zostawiamy na bardzo ma艂ym ogniu do czasu, gdy wsi膮knie w ni膮 ca艂a woda – mniej wi臋cej 15-20 minut. Ugotowane na twardo i przestudzone jajka, ugotowan膮 marchewk臋 艣cieramy na tarce na drobnych oczkach. Ugotowany broku艂 kroimy na mniejsze cz臋艣ci. Cebul臋 kroimy w drobn膮 kostk臋, podsma偶amy chwil臋 na 艂y偶ce oleju, studzimy. W misce mieszamy starte jajka, marchewke, broku艂, podsma偶on膮 cebul臋, kasz臋, starty ser, posiekany koperek, natk臋 lub szczypiorek oraz przyprawy: s贸l, pieprz, sproszkowane papryki - do smaku. Wbijamy 2 ca艂e jajka i dok艂adnie mieszamy mas臋. Zwil偶onymi w wodzie d艂o艅mi formujemy niedu偶e klopsiki. Obtaczamy w bu艂ce tartej i sma偶ymy na oleju z obu stron na z艂oty kolor.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz