sobota, 4 maja 2024

KOTLETY JAJECZNE Z BROKUŁAMI, MARCHEWKĄ I KASZĄ JAGLANĄ

Uwielbiam kotleciki jajeczne 😍 A, żeby nie było nudy urozmaicam je jak tylko się da. Na moim blogu znajdziecie wiele takich jajecznych kombinacji 😎 Czasami dodaję do masy jajecznej tuńczyka, czasami makrelę albo podsmażone pieczarki, ugotowany  ryż, albo kaszę jaglaną.  Panuje tutaj całkowita dowolność.  Dziś do startych jajek dodałam marchewkę i brokuła. 

Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo 👌


Składniki: (na 14 szt)

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 jajka (surowe)
  • 1 ugotowana marchewka
  • kilka różyczek ugotowanego al'dente brokuła 
  • 1 cebula
  • bułka tarta 
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • zielenina: koperek, natka lub szczypiorek
  • olej
  • 3 łyżki startego na małych oczkach sera żółtego

Wykonanie:


Zacznijmy od ugotowania kaszy.
Kaszę jaglaną płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, pozbywając się w ten sposób jej goryczki. Po dokładnym przepłukaniu kaszy przelewamy ją wrzącą wodą. W garnku zagotowujemy 200 ml lekko osolonej wody, dodajemy przygotowaną kaszę jaglaną,mieszamy delikatnie, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na bardzo małym ogniu do czasu, gdy wsiąknie w nią cała woda – mniej więcej 15-20 minut.  Ugotowane na twardo i przestudzone jajka, ugotowaną marchewkę ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Ugotowany brokuł kroimy na mniejsze części.  Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy chwilę na łyżce oleju, studzimy. W misce mieszamy starte jajka, marchewke, brokuł, podsmażoną cebulę, kaszę, starty ser,  posiekany koperek, natkę lub szczypiorek oraz przyprawy: sól, pieprz, sproszkowane papryki -  do smaku. Wbijamy 2 całe jajka i dokładnie mieszamy masę. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy nieduże klopsiki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz