Szukaj na blogu

pi膮tek, 12 stycznia 2024

KRUCHA SZARLOTKA Z KRUSZONK膭

Bardzo smaczne ciacho. Dlatego dziel臋 si臋 z Wami przepisem 馃槈馃構 
W sumie to nie ma tu nic odkrywczego: kruchutki sp贸d na krupczatce, mi臋ciutka, ale fajnie trzymaj膮ca si臋 warstwa jab艂ek i ma艣lana kruszonka. Wszystko klasyczne ... i mo偶e w艂a艣nie dlatego wychodzi tak pysznie? Tym razem w moim przepisie zrobi艂am ma艂膮 zmian臋. Kruche ciasto podzieli艂am na 2 cz臋艣ci, na sp贸d blaszki wy艂o偶y艂am jedn膮 cz臋艣膰, drug膮 sobie zamrozi艂am, a na warstw臋 jab艂ek zrobi艂am tradycyjn膮 kruszonk臋.




Sk艂adniki na kruche ciasto: (na blaszk臋 28 cm x 28 cm)

  • 3 szklanki m膮ki krupczatki
  • 100 g mas艂a 82% t艂uszczu
  • 100 g smalcu
  • 2 p艂askie 艂y偶eczki proszku do pieczenia 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • cukier wanilinowy (16 g)
  • 3 偶贸艂tka
  • 1 jajko
  • 3 艂y偶ki zimnego mleka lub 2 艂y偶ki 艣mietany 18%
Masa jab艂kowa:

  • 2 kg jab艂ek
  • 2 艂y偶ki cukru
  • 2 kisiele cytrynowy (proszek)
  • 1 艂y偶ka soku z cytryny
  • 1 galaretka cytrynowa (proszek)
  • piana z ubitych 3 bia艂ek, kt贸re pozosta艂y od kruchego ciasta
Jab艂ka obieramy, kroimy na kawa艂ki, wrzucamy do rondelka. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Ja doda艂am 2 艂y偶ki cukru i ta ilo艣膰 by艂a wystarczaj膮ca. Wszystko zale偶y jednak od smaku jab艂ek i naszych upodoba艅. Wi臋c proponuj臋 mas臋 jab艂kow膮 spr贸bowa膰 i ew. doprawi膰 wg w艂asnego uznania. Jab艂ka sma偶ymy mieszaj膮c od czasu do czasu, do momentu kiedy zaczn膮 si臋 delikatnie rozpada膰. Odstawiamy do bok do lekkiego przestudzenia, a nast臋pnie dodajemy kisiele (proszek), galaretk臋 (proszek) mieszamy ca艂o艣膰 do po艂膮czenia si臋. Do ca艂kowicie wystudzonej masy jab艂kowej dodajemy ubit膮 na sztywno pian臋 z 3 bia艂ek. Mieszamy mas臋 艂y偶k膮.

Wykonanie: 


Podane sk艂adniki na ciasto 艂膮czymy ze sob膮. Najpierw siekaj膮c wszystko no偶em, a potem wyrabiaj膮c r臋cznie do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Ciasto odstawiamy do lod贸wki na 30 minut. Po tym czasie dzielimy je na 2 cz臋艣ci. Jedn膮 rozwa艂kowujemy, i przek艂adamy na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Nak艂uwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 10 minut. 
Nast臋pnie na podpieczony sp贸d  (lekko wystudzony) wyk艂adamy mas臋 jab艂kow膮. Wyr贸wnujemy ca艂o艣膰 i na wy艂o偶one jab艂ka 艣cieramy na tarce na oczkach drug膮 cz臋艣膰 naszego ciasta. Oczywi艣cie mo偶emy t臋 drug膮 cz臋艣膰 ciasta zamrozi膰, a na mas臋 jab艂kow膮 wy艂o偶y膰 kruszonk臋 z tego przepisu. Wersja z kruszonk膮 smakuje mi chyba jeszcze bardziej 馃槏
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu mo偶emy posypa膰 ciasto cukrem pudrem. Ja pomin臋艂am cukier puder, poniewa偶 dla mnie ciasto jest idealnie s艂odkie bez niego. 







Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF