piątek, 12 stycznia 2024

KRUCHA SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ

Bardzo smaczne ciacho. Dlatego dzielę się z Wami przepisem 😉😋 
W sumie to nie ma tu nic odkrywczego: kruchutki spód na krupczatce, mięciutka, ale fajnie trzymająca się warstwa jabłek i maślana kruszonka. Wszystko klasyczne ... i może właśnie dlatego wychodzi tak pysznie? Tym razem w moim przepisie zrobiłam małą zmianę. Kruche ciasto podzieliłam na 2 części, na spód blaszki wyłożyłam jedną część, drugą sobie zamroziłam, a na warstwę jabłek zrobiłam tradycyjną kruszonkę.




Składniki na kruche ciasto: (na blaszkę 28 cm x 28 cm)

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 100 g masła 82% tłuszczu
  • 100 g smalcu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • cukier wanilinowy (16 g)
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki zimnego mleka lub 2 łyżki śmietany 18%
Masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 kisiele cytrynowy (proszek)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 galaretka cytrynowa (proszek)
  • piana z ubitych 3 białek, które pozostały od kruchego ciasta
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy do rondelka. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Ja dodałam 2 łyżki cukru i ta ilość była wystarczająca. Wszystko zależy jednak od smaku jabłek i naszych upodobań. Więc proponuję masę jabłkową spróbować i ew. doprawić wg własnego uznania. Jabłka smażymy mieszając od czasu do czasu, do momentu kiedy zaczną się delikatnie rozpadać. Odstawiamy do bok do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy kisiele (proszek), galaretkę (proszek) mieszamy całość do połączenia się. Do całkowicie wystudzonej masy jabłkowej dodajemy ubitą na sztywno pianę z 3 białek. Mieszamy masę łyżką.

Wykonanie: 


Podane składniki na ciasto łączymy ze sobą. Najpierw siekając wszystko nożem, a potem wyrabiając ręcznie do połączenia się składników. Ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie dzielimy je na 2 części. Jedną rozwałkowujemy, i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 10 minut. 
Następnie na podpieczony spód  (lekko wystudzony) wykładamy masę jabłkową. Wyrównujemy całość i na wyłożone jabłka ścieramy na tarce na oczkach drugą część naszego ciasta. Oczywiście możemy tę drugą część ciasta zamrozić, a na masę jabłkową wyłożyć kruszonkę z tego przepisu. Wersja z kruszonką smakuje mi chyba jeszcze bardziej 😍
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu możemy posypać ciasto cukrem pudrem. Ja pominęłam cukier puder, ponieważ dla mnie ciasto jest idealnie słodkie bez niego. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz