Dzi艣 zapraszam do kuchni brytyjskiej 馃槑 Scotch eggs czyli jajka po szkocku, to nic innego jak ugotowane jajko otulone warstw膮 mielonego mi臋sa. W oryginalnej wersji Anglicy do owini臋cia jajek u偶ywaj膮 zazwyczaj mi臋sa z surowych, angielskich kie艂basek. Oczywi艣cie moja wersja jest bardzo spolszczona 馃槈, poniewa偶 nie jestem amatork膮 wspomnianych kie艂basek. U偶y艂am mielonego mi臋sa z 艂opatki, a zamiast jajek kurzych - przepi贸rcze. Jajka po szkocku mo偶emy je艣膰 jako danie obiadowe, z ziemniakami i jakim艣 warzywnym dodatkiem, albo na zimno w formie przystawki np z sosem czosnkowym. Obie wersje s膮 smaczne. Je艣li b臋dziecie robi膰 jajka po szkocku z jajek kurzych pami臋tajcie, aby jajka by艂y jak najmniejsze.
Sk艂adniki:(na 15 szt)
- 12 jajek przepi贸rczych (lub zamiennie ma艂ych kurzych)
- 600 g mi臋sa mielonego (u mnie z 艂opatki)
- 1 jajko
- s贸l
- pieprz
- granulowany czosnek
- 艂y偶eczka musztardy
- majeranek
- 1 cebula okrojona i przesma偶ona na ma艣le
- olej do sma偶enia
- bu艂ka tarta do panierowania
Jajka gotujemy na p贸艂twardo. (Oczywi艣cie przepi贸rcze zawsze gotuj臋 na twardo, ze wzgl臋du na male艅ki rozmiar nie uda艂o mi si臋 jeszcze ugotowa膰 ich na mi臋kko 馃槈) Studzimy, obieramy. Mi臋so mielone mieszamy w misce z przyprawami, jajkiem, przesma偶on膮 cebul膮 (dodaj臋 j膮 do mi臋sa wraz z mas艂em, na kt贸rym si臋 sma偶y艂a). Dok艂adnie wyrabiamy g艂adk膮 mas臋. Na lekko zwil偶onej d艂oni uk艂adamy 艂y偶k臋 mi臋sa mielonego, na to uk艂adamy jajko. Formujemy kulk臋 mi臋sn膮, dok艂adnie oblepiaj膮c jajko mi臋sem. Panierujemy w bu艂ce tartej. Sma偶ymy na 艣rednio rozgrzanym oleju ze wszystkich stron do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz