czwartek, 5 stycznia 2023

JAJKA PO SZKOCKU

Dzi艣 zapraszam do kuchni brytyjskiej 馃槑  Scotch eggs czyli jajka po szkocku, to nic innego jak ugotowane jajko otulone warstw膮 mielonego mi臋sa. W oryginalnej wersji Anglicy do owini臋cia jajek u偶ywaj膮 zazwyczaj mi臋sa z surowych, angielskich kie艂basek. Oczywi艣cie moja wersja jest bardzo spolszczona 馃槈, poniewa偶 nie jestem amatork膮 wspomnianych kie艂basek. U偶y艂am mielonego mi臋sa z 艂opatki, a zamiast jajek kurzych - przepi贸rcze. Jajka po szkocku mo偶emy je艣膰 jako danie obiadowe, z ziemniakami i jakim艣 warzywnym dodatkiem, albo na zimno w formie przystawki np z sosem czosnkowym. Obie wersje s膮 smaczne. Je艣li b臋dziecie robi膰 jajka po szkocku z jajek kurzych pami臋tajcie, aby jajka by艂y jak najmniejsze.




Sk艂adniki:(na 15 szt)
  • 12 jajek przepi贸rczych (lub zamiennie ma艂ych kurzych)
  • 600 g mi臋sa mielonego (u mnie z 艂opatki)
  • 1 jajko
  • s贸l
  • pieprz
  • granulowany czosnek
  • 艂y偶eczka musztardy
  • majeranek
  • 1 cebula okrojona i przesma偶ona na ma艣le
  • olej do sma偶enia
  • bu艂ka tarta do panierowania

Wykonanie: 


Jajka gotujemy na p贸艂twardo. (Oczywi艣cie przepi贸rcze zawsze gotuj臋 na twardo, ze wzgl臋du na male艅ki rozmiar nie uda艂o mi si臋 jeszcze ugotowa膰 ich na mi臋kko 馃槈) Studzimy, obieramy. Mi臋so mielone mieszamy w misce z przyprawami, jajkiem, przesma偶on膮 cebul膮 (dodaj臋 j膮 do mi臋sa wraz z mas艂em, na kt贸rym si臋 sma偶y艂a). Dok艂adnie wyrabiamy g艂adk膮 mas臋. Na lekko zwil偶onej d艂oni uk艂adamy 艂y偶k臋 mi臋sa mielonego, na to uk艂adamy jajko. Formujemy kulk臋 mi臋sn膮, dok艂adnie oblepiaj膮c jajko mi臋sem. Panierujemy w bu艂ce tartej. Sma偶ymy na 艣rednio rozgrzanym oleju ze wszystkich stron do zrumienienia. 





Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz