Mega krucha, dzięki mące krupczatce, którą upielbiam przy tego typu wypiekach. Na jej kruchość i delikatność ma także wpływ dodany smalec, a prawdziwe masło podkręca dodatkowo smak ciasta. No i te uprażone jabłka ... 😍 w środku! Nie będę się więcej rozpisywać ... Musicie koniecznie ją upiec 😋
Składniki na kruche ciasto: (na blachę 31 x 40 cm)
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 100 g masła 82% tłuszczu
- 100 g smalcu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- cukier wanilinowy (16 g)
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 3 łyżki zimnego mleka
- 2 kg jabłek
- 2 łyżki masła
- 2 czubate łyżki cukru
- 1 kisiel cytrynowy
- 1 łyżka soku z cytryny
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki. Masło rozgrzewamy w garnku, wrzucamy jabłka, dodajemy cukier i sok z cytryny. Ja dodałam 2 łyżki cukru, i ta ilość była wystarczająca. Wszystko zależy jednak od smaku jabłek i naszych upodobań. Więc proponuję masę jabłkową spróbować i ew. doprawić wg własnego uznania. Jabłka smażymy mieszając od czasu do czasu, do momentu kiedy zaczną się delikatnie rozpadać. Wtedy dodajemy kisiel (proszek), mieszamy całość do połączenia się.
Podane składniki na ciasto łączymy ze sobą. Najpierw siekając wszystko nożem, a potem wyrabiając ręcznie do połączenia się składników. Ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie dzielimy je na 2 części. Jedną rozwałkowujemy, i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 12 minut.
Następnie na podpieczony spód wykładamy uprażoną masę jabłkową. Wyrównujemy całość, i na wyłożone jabłka ścieramy na tarce na oczkach drugą część naszego ciasta.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok. 45-50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
aaaaaaaaa mega szarlotka. Wygląda cudownie <3!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Bardzo mi miło 😀
UsuńKocham szarlotki, wszystkie :)
OdpowiedzUsuńTo podobnie jak ja 😍
Usuń