wtorek, 10 listopada 2020

PYSZNA KRUCHA SZARLOTKA NA SMALCU. NAJLEPSZA

Mega krucha, dzięki mące krupczatce, którą upielbiam przy tego typu wypiekach.  Na jej kruchość i delikatność ma także wpływ dodany smalec, a prawdziwe masło podkręca dodatkowo smak ciasta. No i te uprażone jabłka ... 😍  w środku!  Nie będę się więcej rozpisywać ... Musicie koniecznie ją upiec 😋


Składniki na kruche ciasto: (na blachę 31 x 40 cm)

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 100 g masła 82% tłuszczu
  • 100 g smalcu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • cukier wanilinowy (16 g)
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki zimnego mleka
Masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki. Masło rozgrzewamy w garnku, wrzucamy jabłka, dodajemy cukier i sok z cytryny. Ja dodałam 2 łyżki cukru, i ta ilość była wystarczająca. Wszystko zależy jednak od smaku jabłek i naszych upodobań. Więc proponuję masę jabłkową spróbować i ew. doprawić wg własnego uznania. Jabłka smażymy mieszając od czasu do czasu, do momentu kiedy zaczną się delikatnie rozpadać. Wtedy dodajemy kisiel (proszek), mieszamy całość do połączenia się. 

Wykonanie:

Podane składniki na ciasto łączymy ze sobą. Najpierw siekając wszystko nożem, a potem wyrabiając ręcznie do połączenia się składników. Ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie dzielimy je na 2 części. Jedną rozwałkowujemy, i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 12 minut. 
Następnie na podpieczony spód wykładamy uprażoną masę jabłkową. Wyrównujemy całość, i na wyłożone jabłka ścieramy na tarce na oczkach drugą część naszego ciasta. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok. 45-50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. 





4 komentarze: