Ten pyszny likier może mieć kilka wersji 😎 Możemy przygotować go z mlekiem skondensowanym w puszce. Wówczas puszkę mleka musimy gotować min. 2 h, uważając cały czas, aby była ona przykryta w całości wodą. Dla mnie nie ma znaczącej różnicy w smaku, a za to duża oszczędność czasu przy użyciu gotowej masy krówkowej - więc korzystam z takowej 😉 Poza tym można użyć wódki zamias whisky, albo użyć whisky i wzbogacić ją odrobiną spirytusu ... panuje tu całkowita dowolność ... jak zresztą we wszystkich moich przepisach.
Ważne, żeby naszym kubkom smakowym odpowiadało 👍👍👍
Składniki:
- 250 ml dowolnej whisky
- 1 puszka masy „krówkowej” o wadze 530 g
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- kilka kropli ekstraktu migdałowego
- 1 łyżeczka ciemnego kakao do wypieków
W garnuszku podgrzewamy lekko śmietankę. Dodajemy do niej kawę rozpuszczalną, masę krówkową oraz ekstrakty. Kuchenną rózgą roztrzepujemy masę, tak, aby połączyła się ze śmietanką. Studzimy. Do zimnej masy dodajemy alkohol. Mieszamy ponownie lub blendujemy całość chwilę. Przelewamy do butelki. Chłodzimy w lodówce.
Zrobiłam wczoraj test :)) to najbardziej smakował mamie, prawie pół butelki już nie mamy;/
OdpowiedzUsuńPyszności ^^
OdpowiedzUsuńOj, kusi, kusi... dobrze, że już późno, bo poleciałabym do sklepu :-)
OdpowiedzUsuńMój faworyt 😉 Zrób koniecznie.
Usuń