Ten pyszny likier mo偶e mie膰 kilka wersji 馃槑 Mo偶emy przygotowa膰 go z mlekiem skondensowanym w puszce. W贸wczas puszk臋 mleka musimy gotowa膰 min. 2 h, uwa偶aj膮c ca艂y czas, aby by艂a ona przykryta w ca艂o艣ci wod膮. Dla mnie nie ma znacz膮cej r贸偶nicy w smaku, a za to du偶a oszcz臋dno艣膰 czasu przy u偶yciu gotowej masy kr贸wkowej - wi臋c korzystam z takowej 馃槈 Poza tym mo偶na u偶y膰 w贸dki zamias whisky, albo u偶y膰 whisky i wzbogaci膰 j膮 odrobin膮 spirytusu ... panuje tu ca艂kowita dowolno艣膰 ... jak zreszt膮 we wszystkich moich przepisach.
Wa偶ne, 偶eby naszym kubkom smakowym odpowiada艂o 馃憤馃憤馃憤
Sk艂adniki:
- 250 ml dowolnej whisky
- 1 puszka masy „kr贸wkowej” o wadze 530 g
- 200 ml s艂odkiej 艣mietanki 30%
- 1 艂y偶eczki kawy rozpuszczalnej
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- kilka kropli ekstraktu migda艂owego
- 1 艂y偶eczka ciemnego kakao do wypiek贸w
W garnuszku podgrzewamy lekko 艣mietank臋. Dodajemy do niej kaw臋 rozpuszczaln膮, mas臋 kr贸wkow膮 oraz ekstrakty. Kuchenn膮 r贸zg膮 roztrzepujemy mas臋, tak, aby po艂膮czy艂a si臋 ze 艣mietank膮. Studzimy. Do zimnej masy dodajemy alkohol. Mieszamy ponownie lub blendujemy ca艂o艣膰 chwil臋. Przelewamy do butelki. Ch艂odzimy w lod贸wce.
Zrobi艂am wczoraj test :)) to najbardziej smakowa艂 mamie, prawie p贸艂 butelki ju偶 nie mamy;/
OdpowiedzUsu艅Pyszno艣ci ^^
OdpowiedzUsu艅Oj, kusi, kusi... dobrze, 偶e ju偶 p贸藕no, bo polecia艂abym do sklepu :-)
OdpowiedzUsu艅M贸j faworyt 馃槈 Zr贸b koniecznie.
Usu艅