Bardzo szybki i prosty przepis na sernik, o delikatnej, wręcz piankowej strukturze. Robi sie go migusiem, i zaręczam, że poradzą sobie z nim nawet osoby, które jak to się mówi potrafią przypalić wodę na herbatę 😎
Przy robieniu korzystałam z miksera, ale jeśli nie posiadamy takowego sprzętu - i ze spodem, i z masą serową poradzimy sobie bez niego.
Składniki na ciasto: (u mnie tortownica o średnicy 25cm)
- 2 szklanki mąki
- 160 g roztopionej margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 2 żółtka
Z wszystkich podanych składników zagnieść kruszonkę. Całość podzielić na 2 części: większa posłuży za spód sernika, mniejszą posypiemy wierzch.
Masa serowa:
- 1 kg serków dowolnych homogenizowanych waniliowych (osobiście polecam serki Rolmlecz, ale inne też mogą być)
- 0,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 100 g roztopionej i schłodzonej margaryny (lub masła)
- 1 budyń śmietankowy 40g z cukrem
- 4 białka
- 2 żółtka
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny + odrobina soku
dodatkowo: jeśli lubimy dowolne owoce (u mnie świeże brzoskwinie)
Serki homogenizowane ubijamy mikserem z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i budyniem. Dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę (lub masło). Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, skórkę i sok z cytryny (lub aromat cytrynowy). Mieszamy całość łyżką.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciemnego ciasta wykładamy na spód, na to wylewamy delikatnie masę serową, układamy małe kawałki owoców, a następnie posypujemy resztą ciemnego ciasta.
Przepysznie wygląda. Muszę taki upiec
OdpowiedzUsuńDzięki Krysiu. Nie jest ciężki i "mazisty" jak większość tradycyjnych serników z twarogu, ale też bardzo smaczny. No i ta prostota wykonania .... :-))
UsuńCzekaj, coś jak ten Wandy wygląda, co też u Ciebie znalazłam i potem musiałam go ponad rok ciągle piec, bo wszystkim smakował w rodzince :D.
OdpowiedzUsuńHa ha dooobre :-)) Faktycznie bardzo podobny w wyglądzie do sernika Wandy, jednak składniki trochę inne. Suma sumarum - obydwa smaczne. Pozdrawiam.
UsuńNie ma się co śmiać :D. Ja eksperymentować z pieczeniem lubię, a tu ciągle ten sernik i sernik :D. Chyba z pięć jego wersji zrobiłam z nudów, w tym oreo.
UsuńJakie serki homogenizowane Pani uzywala ?
OdpowiedzUsuńElu, ja używałam Danio, ale jeśli masz możliwość kupić serki homogenizowane z Rolmlecza to polecam włanie te. Są bardziej gęste i lepsze gatunkowo :-))
UsuńWitam Helenko. Wczoraj skomentowałam, ale widzę że gdzieś wcięło. Przymierzam się do tego sernika na weekend i w związku z tym mam pytanie. Piszesz...pół kostki margaryny lub masła, czy mam rozumieć, że masła 100 g, czy tyle samo co margaryny, czyli 125 g. U nas masło jest 200 gramowe. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWitam Danusiu. Zaraz dopracuję przepis :-) Ja miałam masło - 100g. Pozdrawiam cieplutko!
UsuńDziękuję Helenko. Zaraz się biorę za ten sernik. Wczoraj kupiłam Danio. Miłego dnia i buziaczki przesyłam.
UsuńMiłego dnia Danusiu :-) Mam nadzieję, że będziesz zadowolona z efektów :-) Buziaki!
Usuń