Ta pyszna nalewka z owoców czarnej porzeczki pochodzi z Kresów Wschodnich.
To właśnie tam czarna porzeczka nazywana była smorodiną.
Z domową nalewką jest tak, że przepis na jej wykonanie jak i proporcje każdy ma dopasowane do własnego smaku i upodobań. Ja zmieszałam (jak w większości nalewek, które robię) wódkę 40% ze spirytusem.
Smorodinówka jest bardzo aromatyczną nalewką. Czujemy w niej wyraźnie owoce czarnej porzeczki, które ... nota bene uwielbiam 😍
- 750 ml wódki czystej 40%
- 200 ml spirytusu
- 1 kg czarnej porzeczki
- 350g cukru
- laska wanilii
Wykonanie:
Owoce myjemy i oczyszczamy z ogonków i szypułek. Zalewamy je spirytusem i wódką (w dowolnej proporcji) i odstawiamy na 3-5 tygodni. Po tym czasie zlewamy nalew (czyli sok+alkohol), a owoce zasypujemy cukrem. Dla większego aromatu możemy dodać też laskę wanilii. Co kilka dni potrząsamy słojem. Po uzyskaniu syropu (po 3-4 tygodniach, kiedy cukier całkowicie się rozpuści) zlewamy syrop i mieszamy go z nalewem. Następnie filtrujemy nalewkę (ja korzystam w filtrów do kawy - żmudne, ale skuteczne) rozlewamy do butelek i odkładamy do leżakowania na co najmniej kilka miesięcy.
Czy mozna zrobic z mrozonej czarnej porzeczki ?
OdpowiedzUsuńTak oczywiście można. W ub. roku robiłam nalewkę właśnie z mrożonych :-)
Usuń