Szukaj na blogu

piątek, 21 grudnia 2018

ŚLEDZIE Z RYDZAMI, CEBULĄ I PAPRYKĄ

Śledzie i grzyby? 😛 
A jak! Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie mieli możliwości sróbować takiego zestawienia. Dodatek słodkiej papryki, cebuli i papryki konserwowej podkręca jeszcze smak przekąski. 
Polecam jako przystawkę np. imprezową! 😍




Składniki:
  •  śledzie matiasy
  •  rydze w zalewie octowej (u mnie 2 słoiczki)
  •  papryka konserwowa
  •  sproszkowana słodka papryka
  •  cebula
  •  olej

Wykonanie:

Śledzie moczymy kilka godzin w wodzie lub mleku. Kroimy w paseczki. Posypujemy słodką papryką. Paprykę konserwową  i cebulę kroimy w kostkę. W słoju przekładamy warstwami: śledzie, rydze i  paprykę wymieszaną z cebulą. Zalewę octową od rydzów mieszamy z odrobiną oleju. Zalewę wlewamy do słoika, aby pokryła nasze śledzie z dodatkami. Całości nie solimy, ale możemy posypać kolejne warstwy odrobiną pieprzu ziołowego. Odstawiamy w chłodne miejsce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF