Pychota - mówię Wam 💚💚💚
Składniki:
- 40 dkg mąki
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 dkg drożdży
- 1k. Kasi lub innej margaryny do pieczenia
- 2 łyzki cukru
- 1 mały cukier waniliowy (do posypania ciastek)
- 2 żółtka
- 3 łyżki wody
- powidła śliwkowe
Kruszonka: przepis tutaj
Wykonanie:
Mąkę, cukier, żółtka, tłuszcz siekamy nożem w misce. Dodajemy kwaśną śmietanę oraz drożdże rozkruszone i rozpuszczone w 3 łyżkach wody. Całość zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy trochę powideł śliwkowych. 2 przeciwne narożniki składamy do środka. Każde ciastko posypujemy kruszonką i cukrem waniliowym. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka i pieczemy ok. 20 min w temp. 185st.
Wyglądają przepysznie! domowe smaki, jak u babci :)
OdpowiedzUsuńWitaj Helenko. Bardzo lubię to ciasto. Jest uniwersalne ...robię również z niego paszteciki i pierożki pieczone. Polecam Twoim czytelnikom , nie będą żałowali. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńCoś zrobiłam nie tak. Ciasteczka podczas pieczenia "otworzyły" się. Straciły kształt rogalików. Jaki mój błąd?
OdpowiedzUsuńCiasteczkom (kiedy są jeszcze surowe) mocno dociskam narożniki, które składam do środka, ale czasem i u mnie się lekko otwieraja. Ciasto ma w składzie drożdże, więc "pracuje" w piekarniku, i rosnąc czasem ciastka się otwieraja. Mam nadzieję jednak, że nie wpłynęło to na ich smak :-))))
UsuńCiasteczka bardzo smaczne a ich wygląd (to prawda)jest sprawą drugoplanową. Dziękuję ☺
OdpowiedzUsuń