poniedziałek, 23 kwietnia 2018

KRUCHO-DROŻDŻOWE KOPERTY Z POWIDŁAMI I KRUSZONKĄ

Pychota - mówię Wam 💚💚💚




Składniki:
  • 40 dkg mąki
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 dkg drożdży
  • 1k. Kasi lub innej margaryny do pieczenia
  • 2 łyzki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy (do posypania ciastek)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki wody
  • powidła śliwkowe
Kruszonka: przepis tutaj

Wykonanie:


Mąkę, cukier, żółtka, tłuszcz siekamy nożem w misce. Dodajemy kwaśną śmietanę oraz drożdże rozkruszone i rozpuszczone w 3 łyżkach wody.  Całość zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy trochę powideł śliwkowych. 2 przeciwne narożniki składamy do środka. Każde ciastko posypujemy kruszonką i cukrem waniliowym. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka i pieczemy ok. 20 min w temp. 185st. 









5 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie! domowe smaki, jak u babci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Helenko. Bardzo lubię to ciasto. Jest uniwersalne ...robię również z niego paszteciki i pierożki pieczone. Polecam Twoim czytelnikom , nie będą żałowali. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś zrobiłam nie tak. Ciasteczka podczas pieczenia "otworzyły" się. Straciły kształt rogalików. Jaki mój błąd?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczkom (kiedy są jeszcze surowe) mocno dociskam narożniki, które składam do środka, ale czasem i u mnie się lekko otwieraja. Ciasto ma w składzie drożdże, więc "pracuje" w piekarniku, i rosnąc czasem ciastka się otwieraja. Mam nadzieję jednak, że nie wpłynęło to na ich smak :-))))

      Usuń
  4. Ciasteczka bardzo smaczne a ich wygląd (to prawda)jest sprawą drugoplanową. Dziękuję ☺

    OdpowiedzUsuń