Gulasz z piekarnika to idealne danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo. Wystarczy jedynie zamarynować mięso wieczorem, a następnego dnia podsmażyć je , aby zamknąć w środku każdego kawałka to co najlepsze - czyli smak, i dusić w piekarniku do miękkości. Do dzisiejszego gulaszu użyłam pięknego kawałka szynki. Chude mięsko pokroiłam w spora kostkę, bo wiedziałam, że po odpowiednio długim duszeniu będzie wręcz rozchodziło się pod naporem noża i widelca. 😊
Mój gulasz tym razem wzbogaciłam o kilka małych brązowych pieczarek,
bo bardzo lubię ich smak, ale nie jest to konieczne.
I bez nich smakuje pysznie! 💚
Składniki:
- 1-1.5 kg szynki
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki ostrej musztardy
- olej
- sól
- pieprz
- majeranek
- słodka papryka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- ew. mąka do zaciągnięcia sosu
Wykonanie:
Przygotowujemy marynatę: olej+musztarda+słodka papryka+majeranek+sól i pieprz. Mięso kroimy w dużą kostkę wkładamy do marynaty na około 1h (u mnie leżało w niej całą noc). Następnie rozgrzewamy olej i podsmażamy dość mocno kawałki mięsa. Podsmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na olej po smażeniu mięsa wrzucamy pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Całość smażymy chwilę, po czym podlewamy bulionem jeśli mamy, a jeśli nie - przegotowaną wodą i całą zawartość patelni przelewamy do naczynia z mięsem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 1-1.5 h. Czas duszenia uzależniony jest od tego, jak dużą porcję gulaszu przygotowujemy.
Kiedy mięso jest już miękkie sos możemy przelać do garnka i zaciągnąć łyżką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody, chociaż nie jest to konieczne.
Bardzo smacznie wygląda to danie. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńRobię dokładnie tak samo, aż dziwne jak mało osób dusi gulasze w ten sposób, moim zdaniem jest to najlepszy sposób na uzyskanie mięska które nie będzie suche a będzie się rozpadało w sosie
OdpowiedzUsuń