czwartek, 25 stycznia 2018

GULASZ Z SZYNKI. Z PIEKARNIKA

Gulasz z piekarnika to idealne danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo. Wystarczy jedynie zamarynować mięso wieczorem, a następnego dnia podsmażyć je , aby zamknąć w środku każdego kawałka to co najlepsze - czyli smak, i dusić w piekarniku do miękkości. Do dzisiejszego gulaszu użyłam pięknego kawałka szynki. Chude mięsko pokroiłam w spora kostkę, bo wiedziałam, że po odpowiednio długim duszeniu będzie wręcz rozchodziło się pod naporem noża i widelca. 😊
Mój gulasz tym razem wzbogaciłam o kilka małych brązowych pieczarek, 
bo bardzo lubię ich smak, ale nie jest to konieczne.
I bez nich smakuje pysznie! 💚



Składniki:
  • 1-1.5 kg szynki
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka papryka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ew. mąka do zaciągnięcia sosu


Wykonanie:

Przygotowujemy marynatę: olej+musztarda+słodka papryka+majeranek+sól i pieprz. Mięso kroimy w dużą kostkę wkładamy do marynaty na około 1h (u mnie leżało w niej całą noc). Następnie rozgrzewamy olej i podsmażamy dość mocno kawałki mięsa. Podsmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na olej po smażeniu mięsa wrzucamy pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Całość smażymy chwilę, po czym podlewamy bulionem jeśli mamy, a jeśli nie - przegotowaną wodą i całą zawartość patelni przelewamy do naczynia z mięsem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 1-1.5 h. Czas duszenia uzależniony jest od tego, jak dużą porcję gulaszu przygotowujemy. 



Kiedy mięso jest już miękkie sos możemy przelać do garnka i zaciągnąć łyżką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody, chociaż nie jest to konieczne.







2 komentarze:

  1. Bardzo smacznie wygląda to danie. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię dokładnie tak samo, aż dziwne jak mało osób dusi gulasze w ten sposób, moim zdaniem jest to najlepszy sposób na uzyskanie mięska które nie będzie suche a będzie się rozpadało w sosie

    OdpowiedzUsuń