Szukaj na blogu

poniedziałek, 6 listopada 2017

SEROWY GARNEK Z PULPETAMI Z INDYKA

Pyszne, proste ale pożywne danie. 
Bo pulpety nie muszą być nudne 😉 
Nie potrzebujemy do niego wielu, wyszukanych składników tylko te, które zazwyczaj mamy pod ręką: makaron, mielone mięso, śmietanę, serek topiony. Lubię takie szybkie, jednogarnkowe dania 😊, które można dowolnie modyfikować zmieniając lub dodając składniki np. por, pieczarki czy paprykę.



Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa (u mnie udziec z indyka)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • serek topiony 100 g o dowolnym smaku
  • 1 czubata łyżka kaszy manny
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • śmietana ukwaszona 18%
  • olej


Dodatkowo:
ugotowany makaron (dowolny)

Wykonanie:

Mięso mielone mieszamy z podsmażoną na oleju cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, majerankiem i kaszą manną. Dokładnie wyrabiamy i formujemy zwilżonymi dłońmi niewielkie pulpeciki. 
W garnku zagotowujemy wodę (jeszcze lepiej jak mamy bulion). Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, marchewkę, trochę soli. Na wrzątek wkładamy pulpety i gotujemy całość na małym ogniu około 30 minut. Następnie pulpety wyjmujemy. Odlewamy szklankę bulionu, dodajemy serek topiony pokrojony na kawałki i gotujemy całość do momentu, aż serek nam się rozpuści i nie będzie w sosie grudek. Na koniec dodajemy do sosu 2-3 łyżki śmietany (wcześniej zahartowanej). Pulpety i pokrojoną marchewkę wrzucamy do sosu, chwilę podgrzewamy całość, a następnie mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem. Uwieńczeniem dania jest posiekana natka pietruszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF