poniedzia艂ek, 6 listopada 2017

SEROWY GARNEK Z PULPETAMI Z INDYKA

Pyszne, proste ale po偶ywne danie. 
Bo pulpety nie musz膮 by膰 nudne 馃槈 
Nie potrzebujemy do niego wielu, wyszukanych sk艂adnik贸w tylko te, kt贸re zazwyczaj mamy pod r臋k膮: makaron, mielone mi臋so, 艣mietan臋, serek topiony. Lubi臋 takie szybkie, jednogarnkowe dania 馃槉, kt贸re mo偶na dowolnie modyfikowa膰 zmieniaj膮c lub dodaj膮c sk艂adniki np. por, pieczarki czy papryk臋.



Sk艂adniki:
  • 500 g mielonego mi臋sa (u mnie udziec z indyka)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1-2 z膮bki czosnku
  • serek topiony 100 g o dowolnym smaku
  • 1 czubata 艂y偶ka kaszy manny
  • s贸l
  • pieprz
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • li艣膰 laurowy
  • 艣mietana ukwaszona 18%
  • olej


Dodatkowo:
ugotowany makaron (dowolny)

Wykonanie:

Mi臋so mielone mieszamy z podsma偶on膮 na oleju cebulk膮, przeci艣ni臋tym przez prask臋 czosnkiem, sol膮, pieprzem, majerankiem i kasz膮 mann膮. Dok艂adnie wyrabiamy i formujemy zwil偶onymi d艂o艅mi niewielkie pulpeciki. 
W garnku zagotowujemy wod臋 (jeszcze lepiej jak mamy bulion). Dodajemy li艣膰 laurowy, ziele angielskie, marchewk臋, troch臋 soli. Na wrz膮tek wk艂adamy pulpety i gotujemy ca艂o艣膰 na ma艂ym ogniu oko艂o 30 minut. Nast臋pnie pulpety wyjmujemy. Odlewamy szklank臋 bulionu, dodajemy serek topiony pokrojony na kawa艂ki i gotujemy ca艂o艣膰 do momentu, a偶 serek nam si臋 rozpu艣ci i nie b臋dzie w sosie grudek. Na koniec dodajemy do sosu 2-3 艂y偶ki 艣mietany (wcze艣niej zahartowanej). Pulpety i pokrojon膮 marchewk臋 wrzucamy do sosu, chwil臋 podgrzewamy ca艂o艣膰, a nast臋pnie mieszamy z ugotowanym wcze艣niej makaronem. Uwie艅czeniem dania jest posiekana natka pietruszki.





Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz