Pyszna, sezonowa przystawka.
Delikatne kurki w śmietanowym sosie ... są dla mnie zawsze zwiastunem,
że : jest lato!
Ten delikatny grzybek nie potrzebuje jakiejś wyjątkowej oprawy.
W śmietanowym sosie, w towarzystwie delikatnie ściętych jajek w jajecznicy z kurkami czy w lekkiej zupie kurkowej sprawdzają się idealnie!
- ok 400 g kurek
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- śmietana 18%
- olej + masło - do smażenia
- koperek
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Kurki bardzo dokładnie oczyścić. Najlepiej zalać je dużą ilością wody ze solą. Bez trudu wypływają wtedy na wierzch wszystkie zanieczyszczenia. Następnie wrzucić do wrzącej i osolonej wody z dodatkiem szczypty cukru i blanszować ok. 3 minut. Odcedzić. Większe pokroić. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Podsmażyć cebulę, następnie dorzucić posiekany czosnek i kurki. Smażyć całość około 10 minut. Następnie wlewamy śmietanę 18%, solimy i pieprzymy (delikatnie, przyprawy nie powinny zdominować smaku tych delikatnych grzybów) . Dusimy całość do miękkości grzybów i lekkiego odparowania sosu. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki ( ja - koperkiem - z braku natki).
Zjadaliśmy z makaronem :-))
Mmm, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńI dokładnie tak smakowało ;-))
Usuńmoje kurki mają goryczkę :( dlaczego tak się dzieje? Już któryś raz robiłam sosik,i zawsze wychodzi gorzki.Ale,ale..nie blanszowałam,wrzuciłam tylko na masełko klarowane,może w tym blanszowaniu jest sekret?
OdpowiedzUsuńA miałaś świeże kurki czy mrożone? Jeśli po rozmrożeniu kurki mają lekką goryczkę to znak, że nie były blanszowane przed zamrożeniem. Jeśli chodzi o świeże to ja zawsze wszystkie świeże grzyby chwilę obgotowuję zanim zacznę podsmażać z cebulką. I nigdy nie zdarzyło mi się, aby wyszły gorzkie :-))
Usuń