Jeśli lubicie puchate bułeczki i białe mięciutkie pieczywo ten chleb zdecydowanie nie przypadnie Wam do gustu.
Jest raczej zbity i dość twardy. I to może taki mały minus. Maleńki.
Posiada jednak baaardzo dużo plusów: jest bezglutenowy, nie zawiera mąki, nie ma w nim również drożdży, zakwasu, proszku do pieczenia ani żadnych polepszaczy. Robi się go bardzo prosto, a składniki możemy dowolnie modyfikować wg własnego smaku. A smak?
Po pierwszym kęsie miałam mieszane uczucie ... ale już po chwili, kiedy poczułam cudny smak ziaren wiedziałam, że w ten rodzaj chlebka trzeba się po prostu wsmakować :)) bo chleb jest pyszny.
Szczególnie przypadł mi do gustu posmarowany twarożkiem.
Składniki:
- 125 g ziaren słonecznika
- 125 g siemienia lnianego
- 125 g sezamu
- 125 g pestek dyni
- 2-3 łyżeczki czarnuszki
- 4 całe jaja
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 płaska łyżeczki soli
Wykonanie:
Wymieszać wszystkie składniki w misce i pozostawić na około pół godziny do nasiąknięcia ziaren. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą(bezglutenową) lub mąką kukurydzianą. Masę chlebową włożyć do foremki, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st i piec około 50 minut.
Jaki fajny chlebek. upieke jak tylko te upaly sie skoncza...
OdpowiedzUsuńJa też się w nim rozsmakowałam ... :))
Usuńjuż jedna kromka takiego chleba potrafi nasycić i dostarczyć wielu składników odżywczych :)
OdpowiedzUsuńDokładnie Magda :)) Jest sycący, więc łatwo zaspokoić głód już 1 kromką :))
UsuńNo niestety odzywczy to on nie jest...ziaren nie można poddawać obróbce cieplnej bo kwasy tłuszczowe sie utleniają :/ ale napewno dobry :) magda
OdpowiedzUsuńA ja nie pisałam, że jest odżywczy :)) Jest bezglutenowy, co dla wielu osób jest ważną informacją i smaczny :)) No i z czystym sumieniem mogę napisać, że nie jest mniej zdrowy niż ten z białej mąki, i to jego sukces :) Pozdrawiam.
UsuńTen chlebek,jest bardzo dobry!!!Polecam!Ewa
OdpowiedzUsuńdziękuję Ewuniu:-)
UsuńSmak ma specyficzny, lekko chrupiący, ale jak dla mnie - strzał w 10-tkę :))
OdpowiedzUsuńjakiej długości foremka do tego chlebka?
OdpowiedzUsuń30 cm.
Usuńdzięki wielkie ;) będę piekła w weekend
UsuńCzy można pominąć czarnuszkę? Albo czymś zastąpić innym?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można pominąć :) Nie jest ona podstawowym składnikiem, podwyższa tylko walory smakowe :)
Usuń