czwartek, 13 sierpnia 2015

BEZGLUTENOWY CHLEB Z SAMYCH ZIAREN

Jeśli lubicie puchate bułeczki i białe mięciutkie pieczywo ten chleb zdecydowanie nie przypadnie Wam do gustu. 
Jest raczej zbity i dość twardy. I to może taki mały minus. Maleńki. 
Posiada jednak baaardzo dużo plusów: jest bezglutenowy, nie zawiera mąki, nie ma w nim również drożdży, zakwasu, proszku do pieczenia ani żadnych polepszaczy. Robi się go bardzo prosto, a składniki możemy dowolnie modyfikować wg własnego smaku. A smak?  
Po pierwszym kęsie miałam mieszane uczucie ... ale już po chwili, kiedy poczułam cudny smak ziaren wiedziałam, że w ten rodzaj chlebka trzeba się po prostu wsmakować :)) bo chleb jest pyszny. 
Szczególnie przypadł mi do gustu posmarowany twarożkiem.



Składniki:
  • 125 g ziaren słonecznika 
  • 125 g siemienia lnianego
  • 125 g sezamu
  • 125 g pestek dyni
  • 2-3 łyżeczki czarnuszki
  • 4  całe jaja
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka  miodu
  • 1 płaska łyżeczki soli


 Wykonanie:  


Wymieszać wszystkie składniki w misce i pozostawić na około pół godziny do nasiąknięcia ziaren. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą(bezglutenową) lub mąką kukurydzianą. Masę chlebową włożyć do foremki, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st i piec około 50 minut. 





14 komentarzy:

  1. Jaki fajny chlebek. upieke jak tylko te upaly sie skoncza...

    OdpowiedzUsuń
  2. już jedna kromka takiego chleba potrafi nasycić i dostarczyć wielu składników odżywczych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie Magda :)) Jest sycący, więc łatwo zaspokoić głód już 1 kromką :))

      Usuń
  3. No niestety odzywczy to on nie jest...ziaren nie można poddawać obróbce cieplnej bo kwasy tłuszczowe sie utleniają :/ ale napewno dobry :) magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja nie pisałam, że jest odżywczy :)) Jest bezglutenowy, co dla wielu osób jest ważną informacją i smaczny :)) No i z czystym sumieniem mogę napisać, że nie jest mniej zdrowy niż ten z białej mąki, i to jego sukces :) Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Ten chlebek,jest bardzo dobry!!!Polecam!Ewa

    OdpowiedzUsuń
  5. Smak ma specyficzny, lekko chrupiący, ale jak dla mnie - strzał w 10-tkę :))

    OdpowiedzUsuń
  6. jakiej długości foremka do tego chlebka?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można pominąć czarnuszkę? Albo czymś zastąpić innym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można pominąć :) Nie jest ona podstawowym składnikiem, podwyższa tylko walory smakowe :)

      Usuń