Lubimy wątróbkę drobiową :))
Jest bardzo zdrowa. Zawiera wysokowartościowe białko, żelazo, dużą ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K) oraz witamin rozpuszczalnych w wodzie (B1, B2, PP, B12, witamina C).
Jest bardzo zdrowa. Zawiera wysokowartościowe białko, żelazo, dużą ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K) oraz witamin rozpuszczalnych w wodzie (B1, B2, PP, B12, witamina C).
Dlatego wciąż szukam nowym smaków i składników, z którymi mogłabym ją przyrządzić. No bo w końcu ... ile razy można jeść wątróbkę z cebulą???
Mój nowatorski
przepis z drobiową wątróbką w roli głównej przypadł nam baaardzo do gustu.
Kołderka z cukinii, na której podałam wątróbkę fajnie komponowała się z
podsmażonymi podrobami.
Na blogu jest już przepis na gulasz z wątróbki drobiowej, wątróbkę w sosie pomidorowym, wątróbkę z cebulą - tradycyjnie, wątróbkę z kolorową papryką - jest w czym wybierać :)))
Składniki:
700g wątróbki
drobiowej
2 młode cukinie
kilka pieczarek
2 młode pory
2 młode marchewki
majeranek
sól
świeżo zmielony pieprz
szczypta cukru
olej
Wykonanie:
Wątróbkę myjemy, czyścimy,
osuszamy papierowym ręczniczkiem, jeśli jest duża kroimy na mniejsze kawałki.
Posypujemy majerankiem i smażymy na rozgrzanym oleju od czasu do czasu
mieszając. Pod koniec smażenia solimy i pieprzymy do smaku.
Na drugiej
patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojony w plasterki por i marchewkę.
Podsmażamy kilka minut na małym ogniu. Następnie dorzucamy pokrojone w
półplasterki cukinie i pokrojone pieczarki. Mieszamy całość, doprawiamy do
smaku: solą, pieprzem i szczyptą cukru. Smażymy do momentu, kiedy warzywa będą
miękkie. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
Na talerzu
układamy warstwę podsmażonej z warzywami cukinii, na nią wykładamy wątróbkę.
Podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz