piątek, 26 czerwca 2015

DROBIOWA WĄTRÓBKA NA KOŁDERCE Z MŁODEJ CUKINII

Lubimy wątróbkę drobiową :)) 
Jest bardzo zdrowa.  Zawiera wysokowartościowe białko, żelazo, dużą ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K) oraz witamin rozpuszczalnych w wodzie (B1, B2, PP, B12, witamina C).
Dlatego wciąż szukam nowym smaków i składników, z którymi mogłabym ją przyrządzić. No bo w końcu ... ile razy można jeść wątróbkę z cebulą??? 
Mój nowatorski przepis z drobiową wątróbką w roli głównej przypadł nam baaardzo do gustu. Kołderka z cukinii, na której podałam wątróbkę fajnie komponowała się z podsmażonymi podrobami.



Składniki:

700g wątróbki drobiowej
2 młode cukinie
kilka pieczarek
2 młode pory
2 młode marchewki
majeranek
sól
świeżo zmielony pieprz
szczypta cukru
olej

Wykonanie: 


Wątróbkę myjemy, czyścimy, osuszamy papierowym ręczniczkiem, jeśli jest duża kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy majerankiem i smażymy na rozgrzanym oleju od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia solimy i pieprzymy do smaku.
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojony w plasterki por i marchewkę. Podsmażamy kilka minut na małym ogniu. Następnie dorzucamy pokrojone w półplasterki cukinie i pokrojone pieczarki. Mieszamy całość, doprawiamy do smaku: solą, pieprzem i szczyptą cukru. Smażymy do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
Na talerzu układamy warstwę podsmażonej z warzywami cukinii, na nią wykładamy wątróbkę. Podajemy z pieczywem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz