Szukaj na blogu

sobota, 17 stycznia 2015

SZYNKA Z WARZYWAMI. W GALARECIE

Proste, pyszne i niskokaloryczne 😍 Sprawdza się na okolicznościowych imprezach jako przekąska ale ja często robię taką galaretę bez okazji, tak, żeby przekąsić coś smacznego i niezbyt kalorycznego. 
Forma przekąski dowolna. Możemy robić ją w małych kubeczkach, albo w większej ozdobnej formie. Wybór warzyw jest tutaj również dowolny. 
Moje warzywa wzbogaciłam szynka drobiową.




Składniki: (ich ilość uzależniona jest od naczynia, w którym przygotowujemy galaretę)
  • szynka drobiowa
  • groszek konserwowy
  • jajka 
  • marchewka
  • kukurydza konserwowa
  • ok. 1l bulionu
  • 1 op. żelatyny (u mnie 40g)
Wykonanie: 



W ciepłym bulionie rozpuszczamy żelatynę wg opisu na opakowaniu. Szynkę, ugotowane jajka, ugotowaną marchewkę kroimy w kostkę. Kukurydzę i groszek odcedzamy z zalewy.W salaterce układamy warstwy warzyw i szynki, zalewając każdą warstwę bulionem z rozrobioną żelatyną, aż do wyczerpania składników. Każda warstwa musi lekko zastygnąć, wtedy nakładamy kolejną porcję warzyw, i ponownie zalewamy bulionem. 








6 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda, tyle kolorów aż nabrałam apetytu

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne,cudne!!!Ile to gram 1 opakowanie zelatyny?Ewa.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już uzupełniłam :) opakowanie 40g. Pozdrawiam :))

      Usuń
  3. Świetna galaretka, idealna na różnego rodzaju imprezy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Helena,dzieki.pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF