Szukaj na blogu

sobota, 17 stycznia 2015

SZYNKA Z WARZYWAMI. W GALARECIE

Proste, pyszne i niskokaloryczne 馃槏 Sprawdza si臋 na okoliczno艣ciowych imprezach jako przek膮ska ale ja cz臋sto robi臋 tak膮 galaret臋 bez okazji, tak, 偶eby przek膮si膰 co艣 smacznego i niezbyt kalorycznego. 
Forma przek膮ski dowolna. Mo偶emy robi膰 j膮 w ma艂ych kubeczkach, albo w wi臋kszej ozdobnej formie. Wyb贸r warzyw jest tutaj r贸wnie偶 dowolny. 
Moje warzywa wzbogaci艂am szynka drobiow膮.




Sk艂adniki: (ich ilo艣膰 uzale偶niona jest od naczynia, w kt贸rym przygotowujemy galaret臋)
  • szynka drobiowa
  • groszek konserwowy
  • jajka 
  • marchewka
  • kukurydza konserwowa
  • ok. 1l bulionu
  • 1 op. 偶elatyny (u mnie 40g)
Wykonanie: 



W ciep艂ym bulionie rozpuszczamy 偶elatyn臋 wg opisu na opakowaniu. Szynk臋, ugotowane jajka, ugotowan膮 marchewk臋 kroimy w kostk臋. Kukurydz臋 i groszek odcedzamy z zalewy.W salaterce uk艂adamy warstwy warzyw i szynki, zalewaj膮c ka偶d膮 warstw臋 bulionem z rozrobion膮 偶elatyn膮, a偶 do wyczerpania sk艂adnik贸w. Ka偶da warstwa musi lekko zastygn膮膰, wtedy nak艂adamy kolejn膮 porcj臋 warzyw, i ponownie zalewamy bulionem. 








6 komentarzy:

  1. Pi臋knie wygl膮da, tyle kolor贸w a偶 nabra艂am apetytu

    OdpowiedzUsu艅
  2. Cudne,cudne!!!Ile to gram 1 opakowanie zelatyny?Ewa.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. ju偶 uzupe艂ni艂am :) opakowanie 40g. Pozdrawiam :))

      Usu艅
  3. 艢wietna galaretka, idealna na r贸偶nego rodzaju imprezy.

    OdpowiedzUsu艅
  4. Helena,dzieki.pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsu艅

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF