Proste, pyszne i niskokaloryczne 馃槏 Sprawdza si臋 na okoliczno艣ciowych imprezach jako przek膮ska ale ja cz臋sto robi臋 tak膮 galaret臋 bez okazji, tak, 偶eby przek膮si膰 co艣 smacznego i niezbyt kalorycznego.
Forma przek膮ski dowolna. Mo偶emy robi膰 j膮 w ma艂ych kubeczkach, albo w wi臋kszej ozdobnej formie. Wyb贸r warzyw jest tutaj r贸wnie偶 dowolny.
Moje warzywa wzbogaci艂am szynka drobiow膮.
- szynka drobiowa
- groszek konserwowy
- jajka
- marchewka
- kukurydza konserwowa
- ok. 1l bulionu
- 1 op. 偶elatyny (u mnie 40g)
Wykonanie:
W ciep艂ym bulionie rozpuszczamy 偶elatyn臋 wg opisu na opakowaniu. Szynk臋, ugotowane jajka, ugotowan膮 marchewk臋 kroimy w kostk臋. Kukurydz臋 i groszek odcedzamy z zalewy.W salaterce uk艂adamy warstwy warzyw i szynki, zalewaj膮c ka偶d膮 warstw臋 bulionem z rozrobion膮 偶elatyn膮, a偶 do wyczerpania sk艂adnik贸w. Ka偶da warstwa musi lekko zastygn膮膰, wtedy nak艂adamy kolejn膮 porcj臋 warzyw, i ponownie zalewamy bulionem.
Pi臋knie wygl膮da, tyle kolor贸w a偶 nabra艂am apetytu
OdpowiedzUsu艅Cudne,cudne!!!Ile to gram 1 opakowanie zelatyny?Ewa.Pozdrawiam
OdpowiedzUsu艅ju偶 uzupe艂ni艂am :) opakowanie 40g. Pozdrawiam :))
Usu艅艢wietna galaretka, idealna na r贸偶nego rodzaju imprezy.
OdpowiedzUsu艅Helena,dzieki.pozdrawiam.Ewa
OdpowiedzUsu艅Rewelacyjnie sie prezentuje!!!
OdpowiedzUsu艅