Składniki:
- 500 g pieczarek brązowych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- bulion warzywny
- liść laurowy
- ziele angielskie
- oliwa z oliwek
- śmietana 18%
- pieprz
- sól
- natka pietruszki
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i pieczarki. Podsmażamy na dużym ogniu mieszając od czasu do czasu. Marchewkę i pietruszkę obieramy kroimy na plasterki. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, podsmażone pieczarki i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy 1-2 łyżki zahartowanej śmietany i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z makaronem, obficie posypaną natką pietruszki (tym razem u mnie zabrakło 😟)
Ostatnio pierwszy raz jadłam brązowe pieczarki i zostałam ich fanką, tak samo portobello. Rzeczywiście mają więcej aromatu niż zwykłe białe.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, bez śmietany powinno być dla mnie w sam raz :-)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco Madziu :))
Usuń