poniedziałek, 4 sierpnia 2014

CHŁOPSKIE JADŁO

Potrawy jednogarnkowe mają to do siebie, że są treściwe, pożywne, zazwyczaj niedrogie i nie trzeba wielkich kulinarnych umiejętności, aby je wykonać 😉
Tak jest i w tym wypadku. Kulinarny misz-masz z moich ulubionych składników stworzył bardzo smaczne danie obiadowe 💗






Składniki:
  • ok. 40 dkg mięsa mielonego (u mnie łopatka)
  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 20 dkg boczku lub kiełbasy
  • 40 dkg dobrej kapusty kiszonej
  • 25 dkg pieczarek
  • 1 mała czerwona papryka
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • olej


Wykonanie:

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Kiedy cebula się zezłoci dodajemy mięso mielone, smażymy mieszając i rozdrabniając mięso. Ziemniaki gotujemy na pół twardo. Po ugotowaniu kroimy w kostkę dodajemy do mięsa mielonego.Kapustę gotujemy w niedużej ilości wody z dodatkiem liścia laurowego. Na osobnej patelni podsmażamy wędlinę (boczek) oraz pokrojone pieczarki. Solimy, pieprzymy do smaku. W garnku mieszamy wszystkie podsmażone produkty oraz ugotowaną kapustę. Doprawiamy do smaku.



SERNIK WANDY NA CIEMNYM SPODZIE

Sernik z zeszytu mojej mamy ❤ 

Stary, sprawdzony i niezawodny przepis. 

Czasem robię go na prostokątnej blaszce (jest wtedy niższy, ale jest go więcej), czasami w okrągłej tortownicy albo w formie tzw. keksówce - wtedy jest najwyższy. Musimy jednak pamiętać, że jeśli chcemy, aby nasz sernik był wysoki, musimy piec go na pewno trochę dłużej - wtedy mamy gwarancję, że się przepiecze. 

Dla upewnienia się czy ciasto jest przepieczone zawsze sprawdzam stan cienkim, drewnianym patyczkiem.





Składniki:  (na foremkę 31x21cm)

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 2 całe jaja
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 200g stopionego dowolnego tłuszczu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:

1 kg twarogu
4 jaja (białka ubić)
2 szkl. cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej (lub 1 budyń śmietankowy)
1 kostka dowolnej margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta ze sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy


Wykonanie:


Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. 
Twaróg zmielić 3x (jeśli mamy nie mielony). Margarynę (wyjętą wcześniej z lodówki) i  cukier ubić z żółtkami, dodawać stopniowo po łyżce: zmielony twaróg, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową, aż do wyczerpania składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Ciemne ciasto chłodzone wcześniej w lodówce (można też włożyć je na 30 minut do zamrażarki) po wyjęciu podzielić na 2 części. Blachę  wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Jedną część ciemnego ciasta zetrzeć na tarce na spód (lub wykleić nią spód), drugą zetrzeć na wierzch masy serowej. Piec ok 1 godz. w temp 185st. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Ewentualnie "dopiec" jeszcze 5-7 minut (każdy piekarnik piecze inaczej, więc nie trzymajmy się nigdy ściśle czasu pieczenia podanego w przepisie).
Po upieczeniu i wystudzeniu  ciasto oprószyć cukrem pudrem .