Szukaj na blogu

niedziela, 21 grudnia 2014

ROZMARYNOWE PIERSI Z KURCZAKA W PLASTRACH BOCZKU

Pyszne, soczyste piersi, otulone chrupiącymi plastrami boczku ... do tego aromat rozmarynu ... 
 Czy może być smaczniejsze zestawienie? 
Prosto, szybko i smacznie :)




Składniki: (na 4 porcje)

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 cienkie plastry boczku
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • słodka papryka

Wykonanie:

Pierś z kurczaka kroimy w poprzek na cieńsze plastry. 



Nacieramy z każdej strony ulubionymi przyprawami. U mnie sól, pieprz, słodka papryka, rozmaryn. Wstawiamy do lodówki na ok 1h. Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła. Każdą pierś owijamy plastrem boczku i układamy w naczyniu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 45-50 minut. Najlepiej smakuje na gorąco, pierś jest wtedy soczysta a boczek chrupiący.





9 komentarzy:

  1. wygląda super.-już zaznaczyłam do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  2. zajrzałam tutaj i już mam pomysł na następny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Cię zainspirowałam Izo :)) pozdrawiam

      Usuń
  3. Super pewnie. Ta suròwka wygląda tez pysznie. Z czego jest zrobiona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pekinka, marchewka, kukurydza, rzodkiewka, ogórek konserwowy, jogurt+majonez :)) pozdrawiam

      Usuń
  4. Przepis wypróbowałam przed chwilą. Zamiast rozmarynu dodalam ziola prowansalskie i czosnek. Bardzo smaczne i oryginalnie presentuje się na talerzu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście przyprawy można dostosowywać do naszych kubków smakowych :-) Ma być tak, jak lubimy :)) Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Chce wypróbować i mam pytanie czy pieczemy cały czas odkryte i czy obracamy podczas pieczenia? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, pieczemy odkryte i nie obracamy podczas pieczenia :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF