Szukaj na blogu

poniedzia艂ek, 6 pa藕dziernika 2014

DWUKOLOROWE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI

Puszyste, mi臋ciutkie, lekko wilgotne. 
Wspaniale komponuje si臋 z wi艣niami 馃崚, ale i w wersji z brzoskwiniami jest bardzo smaczne.
Polecam wszystkim amator贸w "bezkremowych" s艂odko艣ci 馃槈



Sk艂adniki: (u mnie tortownica 22cm)

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • 3 szkl. m膮ki
  • 艂y偶ka kakao
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • kilka kropli aromatu rumowego
  • dowolne owoce


Wykonanie:

Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszyst膮 mas臋. Nie przerywaj膮c ubijania dodajemy kolejno m膮k臋 wymieszan膮 z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec wlewamy olej. Ciasto dzielimy na p贸艂, do pierwszej cz臋艣ci - jasnej dodajemy aromat cytrynowy, do drugiej dodajemy kakao oraz aromat rumowy. Blaszk臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia. Wylewamy najpierw jasne ciasto, uk艂adamy owoce a nast臋pnie wylewamy ciasto ciemne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st na ok 50-55minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy, polewamy polew膮 czekoladow膮 lub posypujemy cukrem pudrem.





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF