Puszyste, mi臋ciutkie, lekko wilgotne.
Wspaniale komponuje si臋 z wi艣niami 馃崚, ale i w wersji z brzoskwiniami jest bardzo smaczne.
Polecam wszystkim amator贸w "bezkremowych" s艂odko艣ci 馃槈
Polecam wszystkim amator贸w "bezkremowych" s艂odko艣ci 馃槈
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. oleju
- 3/4 szkl. mleka
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 3 szkl. m膮ki
- 艂y偶ka kakao
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- kilka kropli aromatu rumowego
- dowolne owoce
Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszyst膮 mas臋. Nie przerywaj膮c ubijania dodajemy kolejno m膮k臋 wymieszan膮 z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec wlewamy olej. Ciasto dzielimy na p贸艂, do pierwszej cz臋艣ci - jasnej dodajemy aromat cytrynowy, do drugiej dodajemy kakao oraz aromat rumowy. Blaszk臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia. Wylewamy najpierw jasne ciasto, uk艂adamy owoce a nast臋pnie wylewamy ciasto ciemne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st na ok 50-55minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy, polewamy polew膮 czekoladow膮 lub posypujemy cukrem pudrem.
Mniam, wygl膮da bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsu艅