Moje ukochane jajka tym razem pod odsłoną omletu z groszkiem.
Prosto, sycąco i smacznie :)
Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżki groszku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać dwie łyżeczki masła. Do miski wbić jajka, posolić, popieprzyć, rozbić je widelcem. Wlać masę jajeczną i smażyć omlet z jednej strony ( spód ma być lekko zrumieniony, a wierzch lekko ścięty). Wierzch omletu posypać groszkiem, patelnię przykryć pokrywką i dosmażyć górę jeszcze chwilę. Po usmażeniu zsunąć omlet na talerz, składając go przy tym na połowę.
Witam Helenko. Przypomniałaś mi piękne, wspaniałe czasy młodości. Ten omlet po raz pierwszy robiliśmy na zajęciach z gotowania w 6 klasie szkoły podstawowej. Wtedy chodziłam do szk. nr 8 na ul. Bydgoskiej. Och, stare dobre czasy. Tylko, o ile pamiętam nazywał się po prostu omlet z groszkiem, kto wtedy myślał o nazwie francuskiej- ha, ha.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Helenko i życzę miłego weekendu.
Bardzo kuszący omlet ,wygląda smakowicie nic, tylko zasiadać do stołu i się zajadać
OdpowiedzUsuńPyszności ,takie omleciki to ja lubię )
Pozdrawiam