piątek, 26 września 2014

OMLET FRANCUSKI Z GROSZKIEM

Moje ukochane jajka tym razem pod odsłoną omletu z groszkiem. 
Prosto, sycąco i smacznie :)




Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki groszku
  • sól
  • pieprz



Wykonanie: 



Na patelni rozgrzać dwie łyżeczki masła. Do miski wbić jajka, posolić, popieprzyć, rozbić je widelcem. Wlać masę jajeczną i smażyć omlet z jednej strony ( spód ma być lekko zrumieniony, a wierzch lekko ścięty). Wierzch omletu posypać groszkiem, patelnię przykryć pokrywką i dosmażyć górę  jeszcze chwilę. Po usmażeniu zsunąć omlet na talerz, składając go przy tym na połowę.





2 komentarze:

  1. Witam Helenko. Przypomniałaś mi piękne, wspaniałe czasy młodości. Ten omlet po raz pierwszy robiliśmy na zajęciach z gotowania w 6 klasie szkoły podstawowej. Wtedy chodziłam do szk. nr 8 na ul. Bydgoskiej. Och, stare dobre czasy. Tylko, o ile pamiętam nazywał się po prostu omlet z groszkiem, kto wtedy myślał o nazwie francuskiej- ha, ha.
    Pozdrawiam Helenko i życzę miłego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo kuszący omlet ,wygląda smakowicie nic, tylko zasiadać do stołu i się zajadać
    Pyszności ,takie omleciki to ja lubię )
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń