Ten przepis to dla mnie bomba! ❤
Rewelacyjna pizza na pysznym, puszystym, drożdżowym spodzie.
W zależności od naszych upodobań przyrządzamy do niej dodatki takie jak: papryka, pieczarki, cebula, salami, boczek, warzywa czyli to, co lubimy najbardziej.
Robi się ja szybciuteńko, a porcja z 1 patelni zadowoli spokojnie 2 głodomorów, bo pizza jest syta.
Polecam przepis - odkąd go znalazłam w jednej z gazet - tradycyjna pizza z piekarnika poszła w zapomnienie ... 😉
- 20 g drożdży
- szczypta cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Na wierzch: (wszystko co lubimy)
- 100 g szynki
- 1 mała cebula
- kilka pieczarek
- starta mozzarella
- łyżka oleju
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka pikantnego ketchupu
- 2 łyżeczki wody
- szczypta soli
- bazylia
- papryka ostra
- oregano
Wykonanie:
Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy odrobinę cukru i 2 łyżki ciepłej wody. Wyrabiamy. Odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia (na ok 15 minut).
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, olej, wodę, sól i zaczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy na gładką masę - możemy ręcznie, można przy użyciu miksera, do momentu, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto stanie się elastyczne. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: podsmażmy na oleju pokrojoną cebulę, pieczarki oraz pokrojoną szynką. Masę solimy, pieprzymy, odlewamy ew. wodę, którą puściły nam pieczarki. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na cienki, okrągły placek lub po prostu nadajemy mu dłońmi okrągły kształt.
Suchą patelnię rozgrzewamy. Przekładamy nasz placek, smażymy na średnim ogniu ok 3 minuty, po czym odwracamy na drugą stronę. Zdejmujemy z ognia. Smarujemy powierzchnię sosem, układamy nasze dodatki: przesmażone pieczarki z szynką. Posypujemy żółtym serem. Ponownie stawiamy patelnię na palniku. Przykrywamy pokrywką i smażymy na średnim ogniu ok.5 minut.
Wygląda pysznie i zachęca do spróbowania. Nie robiłam nigdy pizzy w ten sposób, ale kto wie, czy się nie skuszę.
OdpowiedzUsuńskuś się koniecznie, nie pożałujesz :-))
UsuńJest przepyszna!
UsuńCieszę się, że smakowało :))
Usuń
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie !
Pyszności;-)
Świetny pomysł,zaraz wypróbuję bo narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńprzepis wart grzechu - czyli wypróbowania ;-)
UsuńNo i wypróbowałam i stwierdzam,że naprawdę pycha!Ciasto miękkie i puchate,a do tego szybko się robi.Będę regularnie wracać do tego przepisu.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCiesze się, że potwierdzasz moją opinię :) kiedy podchodziłam do niej pierwszy raz byłam bardzo sceptyczna, oczekiwałam bardziej "gniota" niż fajnej pizzy, a tu ... miłe rozczarowanie :) wracam do przepisu ilekroć mamy ochotę na coś-małego-nie zdrowego ;-) ... a zresztą czy taka domowa pizza jest faktycznie nie zdrowa???? :) pozdrawiam cieplutko!
UsuńPizza jest genialna. Zrobiłam i zachwyciłam moją rodzinkę. Pozdrawiam gorąco. Może do zobaczenia kiedyś w G-wie Helenko :)))
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała :) Prawda, że przepis prosty? Oczywiście możemy się zobaczyć ... tylko nie wiem z kim - bo podpisu brak ;-)))
Usuńrewelacja!!!! robię dziś w wersji wegańskiej :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie daj znać jakie jest Twoje zdanie :))
Usuńwyszła świetnie, miękkie pulchne ciasto, nie spodziewałam się, że będzie miało taką fajną konsystencję, zjadłam z oliwkami, pieczarkami,papryką i cebulą, ser pominęłam. dzięki za przepis
UsuńCała przyjemność po mojej stronie :) Pozdrawiam
UsuńBrzmi niezle,tylko wg mnie dlugi czas oczekiwania,az wyrosnie itd.Ja robie ciasto i od razu kladzie sie farsz i do pieca-pikarnika,rewelacja.Moze tez kiedys sie skusze na te z patelni,tylko te oczekiwanie ..ehh
OdpowiedzUsuńTaak... sprawdzian na cierpliwość :)))
UsuńA co jeżeli nie mam drożdży :-( a mam straszną ochotę na nią. Może być cos w zamian ?
OdpowiedzUsuńW internecie krąży dużo przepisów na pizzę z patelni robioną na suchych drożdżach. Tylko podobno ona wychodzi ... z różnym skutkiem :( Jednak czy suche czy świeże - niestety drożdże muszą być.
UsuńA jakby ją dać do piekarnika do na ile stopni i czasu??
OdpowiedzUsuńoj tego nie powiem, dlatego, że nigdy nie piekłam w piekarniku, nie będę więc improwizować :))
UsuńWlasnie znalazlam ten przepis i zrobie dzieciom w niedziele,po zrobieniu napisze Wam prawde czy warto robic:)
OdpowiedzUsuńmam pytanie czy to normalne ze ciasto po wyrośnięciu lepi się do rak miałam problem z uformowaniem placka :)
OdpowiedzUsuńKiedy ciasto wyrośnie lekko podsypuję mąką i nie mam problemu z rozwałkowaniem na kształt placka :) Następnym razem spróbuj wziąć trochę mniej wody.
UsuńSuper przepis, przepyszna pizza :) Dodałam przyprawę do pizzy oraz zrobiłam sos czosnkowy.
OdpowiedzUsuńdobra podpowiedź - skorzystam następnym razem :)) pozdrawiam
Usuńo kurcze, muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńprzepis na 5+ mąż skomentował "czadowa, jutro też zrobisz" ;) na pewno będę często ją robić ;)
OdpowiedzUsuńee... rewelacja! :-)
UsuńA jaki rozmiar patelni do pizzy uzywalas? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJestem na urlopie, dam znac jak wrócę do ... domu, kuchni i ... patelni ok? :)
Usuńczas na wypróbowanie
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie,jutro...tzn później ją wypróbuję. Pozdrawiam Ar'c
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłem tą pizzę, jest rewelacyjna :D wprawdzie dodatki miałem totalnie inne, ale ciasto wyszło super
OdpowiedzUsuńja też często zmieniam dodatki :))
UsuńREWELACJA!!!!!!!!!!!!!!!!! PYCHOTKA!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńa mi wyszla calkowicie plaska...zero puszystosci...i nie wiem dlaczego :(
OdpowiedzUsuńoj.. nie wiem dlaczego :( Ja nie mam z nią najmniejszego problemu, może drożdże zawiodły?
UsuńTak krótko ja pieczemy?
OdpowiedzUsuńDokładnie tyle, ile podałam w przepisie :)
Usuńczas dłuższy niż pieczenie w piekarniku, i do tego do obracanie, wyjmowanie z patelni, po co sobie dokładać roboty? plus składniki nie przypieczone, tylko ciepłe. jestem na nie :<
OdpowiedzUsuńOczywiście mogła Ci nie smakować, bo ... każdy ma prawo mieć swoje zdanie :). Ja jestem zachwycona przepisem. Pizzę robi się zdecydowanie szybciej niż tę tradycyjną, pięknie wyrasta i pysznie smakuje. Poza tym jest wiele osób, które nie dysponują piekarnikiem (popsuty, źle piecze) i dla nich taki przepis jest wybawieniem. Pozdrawiam :)))
UsuńWitam, właśnie zrobiłam jest pyszna dzieci sa poprostu zachwycone. Jest poprostu rewelacyjna!!! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, nasze serce też podbiła :)
UsuńPrzepyszna i puszysta!
OdpowiedzUsuńMoje ciasto właśnie rośnie :) Jest póki co puszyste i zapowiada się nieźle ;)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że efekt finalny też będzie zadowalający ;-)
UsuńWyszła super :) Dzięki za przepis :) Pozdrawiam :*
OdpowiedzUsuńwspaniały pomysł http://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacyjne! Mój mąż - bardzo wybredny co do pizzy - był zachwycony. Przepis zostaje u nas na stałe. Dziękuję 😊
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, polecam się, i w innych przepisach ;-)
Usuńjaki rozmiar patelni; Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoja patelnia ma średnicę 24cm. Pozdrawiam :-)
Usuń