środa, 2 kwietnia 2014

EXPRESOWA PIZZA Z PATELNI

Ten przepis to dla mnie bomba! ❤
Rewelacyjna pizza na pysznym, puszystym, drożdżowym spodzie. 
W zależności od naszych upodobań przyrządzamy do niej dodatki takie jak: papryka, pieczarki, cebula, salami, boczek, warzywa czyli to, co lubimy  najbardziej.
Robi się ja szybciuteńko, a porcja z 1 patelni zadowoli spokojnie 2 głodomorów, bo pizza jest syta. 
Polecam przepis - odkąd go znalazłam w jednej z gazet - tradycyjna pizza z piekarnika poszła w zapomnienie ... 😉



Składniki na ciasto: (na patelnię o średnicy 24 cm)
  •  20 g drożdży
  •  szczypta cukru
  •  1,5 szklanki mąki pszennej
  •  1/2  szklanki ciepłej wody
  •  2 łyżki oleju
  •  1 łyżeczka soli
Na wierzch: (wszystko co lubimy)
  • 100 g szynki
  • 1 mała cebula
  •  kilka  pieczarek
  •  starta mozzarella
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz
 Na sos:
  •    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  •    1 łyżeczka pikantnego ketchupu
  •    2 łyżeczki wody
  •    szczypta soli
  •    bazylia
  •    papryka ostra
  •    oregano
Wykonanie:

Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy odrobinę cukru i 2 łyżki ciepłej wody. Wyrabiamy. Odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia (na ok 15 minut).
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, olej, wodę, sól i zaczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy na gładką masę - możemy ręcznie, można przy użyciu miksera, do momentu, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto stanie się elastyczne. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: podsmażmy na oleju pokrojoną cebulę, pieczarki oraz pokrojoną szynką. Masę solimy, pieprzymy, odlewamy ew. wodę, którą puściły nam pieczarki. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy  je na cienki, okrągły placek lub po prostu nadajemy mu dłońmi okrągły kształt. 
Suchą patelnię rozgrzewamy. Przekładamy nasz  placek, smażymy na średnim ogniu ok 3 minuty, po czym odwracamy na drugą stronę. Zdejmujemy z ognia. Smarujemy powierzchnię sosem, układamy nasze dodatki: przesmażone pieczarki z szynką. Posypujemy żółtym serem. Ponownie stawiamy patelnię na palniku. Przykrywamy pokrywką i smażymy na średnim ogniu ok.5 minut. 



Po tym czasie pizza powinna być gotowa, a ser ładnie rozpuszczony.






53 komentarze:

  1. Wygląda pysznie i zachęca do spróbowania. Nie robiłam nigdy pizzy w ten sposób, ale kto wie, czy się nie skuszę.

    OdpowiedzUsuń

  2. Wygląda rewelacyjnie !
    Pyszności;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł,zaraz wypróbuję bo narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No i wypróbowałam i stwierdzam,że naprawdę pycha!Ciasto miękkie i puchate,a do tego szybko się robi.Będę regularnie wracać do tego przepisu.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że potwierdzasz moją opinię :) kiedy podchodziłam do niej pierwszy raz byłam bardzo sceptyczna, oczekiwałam bardziej "gniota" niż fajnej pizzy, a tu ... miłe rozczarowanie :) wracam do przepisu ilekroć mamy ochotę na coś-małego-nie zdrowego ;-) ... a zresztą czy taka domowa pizza jest faktycznie nie zdrowa???? :) pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  5. Pizza jest genialna. Zrobiłam i zachwyciłam moją rodzinkę. Pozdrawiam gorąco. Może do zobaczenia kiedyś w G-wie Helenko :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowała :) Prawda, że przepis prosty? Oczywiście możemy się zobaczyć ... tylko nie wiem z kim - bo podpisu brak ;-)))

      Usuń
  6. rewelacja!!!! robię dziś w wersji wegańskiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie daj znać jakie jest Twoje zdanie :))

      Usuń
    2. wyszła świetnie, miękkie pulchne ciasto, nie spodziewałam się, że będzie miało taką fajną konsystencję, zjadłam z oliwkami, pieczarkami,papryką i cebulą, ser pominęłam. dzięki za przepis

      Usuń
    3. Cała przyjemność po mojej stronie :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Brzmi niezle,tylko wg mnie dlugi czas oczekiwania,az wyrosnie itd.Ja robie ciasto i od razu kladzie sie farsz i do pieca-pikarnika,rewelacja.Moze tez kiedys sie skusze na te z patelni,tylko te oczekiwanie ..ehh

    OdpowiedzUsuń
  8. A co jeżeli nie mam drożdży :-( a mam straszną ochotę na nią. Może być cos w zamian ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W internecie krąży dużo przepisów na pizzę z patelni robioną na suchych drożdżach. Tylko podobno ona wychodzi ... z różnym skutkiem :( Jednak czy suche czy świeże - niestety drożdże muszą być.

      Usuń
  9. A jakby ją dać do piekarnika do na ile stopni i czasu??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tego nie powiem, dlatego, że nigdy nie piekłam w piekarniku, nie będę więc improwizować :))

      Usuń
  10. Wlasnie znalazlam ten przepis i zrobie dzieciom w niedziele,po zrobieniu napisze Wam prawde czy warto robic:)

    OdpowiedzUsuń
  11. mam pytanie czy to normalne ze ciasto po wyrośnięciu lepi się do rak miałam problem z uformowaniem placka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedy ciasto wyrośnie lekko podsypuję mąką i nie mam problemu z rozwałkowaniem na kształt placka :) Następnym razem spróbuj wziąć trochę mniej wody.

      Usuń
  12. Super przepis, przepyszna pizza :) Dodałam przyprawę do pizzy oraz zrobiłam sos czosnkowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobra podpowiedź - skorzystam następnym razem :)) pozdrawiam

      Usuń
  13. o kurcze, muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. przepis na 5+ mąż skomentował "czadowa, jutro też zrobisz" ;) na pewno będę często ją robić ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. A jaki rozmiar patelni do pizzy uzywalas? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem na urlopie, dam znac jak wrócę do ... domu, kuchni i ... patelni ok? :)

      Usuń
  16. czas na wypróbowanie

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda apetycznie,jutro...tzn później ją wypróbuję. Pozdrawiam Ar'c

    OdpowiedzUsuń
  18. właśnie zrobiłem tą pizzę, jest rewelacyjna :D wprawdzie dodatki miałem totalnie inne, ale ciasto wyszło super

    OdpowiedzUsuń
  19. REWELACJA!!!!!!!!!!!!!!!!! PYCHOTKA!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. a mi wyszla calkowicie plaska...zero puszystosci...i nie wiem dlaczego :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj.. nie wiem dlaczego :( Ja nie mam z nią najmniejszego problemu, może drożdże zawiodły?

      Usuń
  21. Tak krótko ja pieczemy?

    OdpowiedzUsuń
  22. czas dłuższy niż pieczenie w piekarniku, i do tego do obracanie, wyjmowanie z patelni, po co sobie dokładać roboty? plus składniki nie przypieczone, tylko ciepłe. jestem na nie :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście mogła Ci nie smakować, bo ... każdy ma prawo mieć swoje zdanie :). Ja jestem zachwycona przepisem. Pizzę robi się zdecydowanie szybciej niż tę tradycyjną, pięknie wyrasta i pysznie smakuje. Poza tym jest wiele osób, które nie dysponują piekarnikiem (popsuty, źle piecze) i dla nich taki przepis jest wybawieniem. Pozdrawiam :)))

      Usuń
  23. Witam, właśnie zrobiłam jest pyszna dzieci sa poprostu zachwycone. Jest poprostu rewelacyjna!!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, nasze serce też podbiła :)

      Usuń
  24. Przepyszna i puszysta!

    OdpowiedzUsuń
  25. Moje ciasto właśnie rośnie :) Jest póki co puszyste i zapowiada się nieźle ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że efekt finalny też będzie zadowalający ;-)

      Usuń
  26. Wyszła super :) Dzięki za przepis :) Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  27. wspaniały pomysł http://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  28. Ciasto rewelacyjne! Mój mąż - bardzo wybredny co do pizzy - był zachwycony. Przepis zostaje u nas na stałe. Dziękuję 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, polecam się, i w innych przepisach ;-)

      Usuń
  29. jaki rozmiar patelni; Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja patelnia ma średnicę 24cm. Pozdrawiam :-)

      Usuń