Szukaj na blogu

poniedziałek, 10 marca 2014

MINI SERNICZKI Z SOSEM MALINOWYM

Małe serniczki + gęsty malinowy sos tworzą wspaniałe zestawienie :) i są pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy ...




Składniki na spód:

  • 100 g. herbatników maślanych
  • 50 g. masła
  • 1  łyżka kakao

Herbatniki drobno pokruszyć lub zmielić. Wymieszać z kakao  i roztopionym masłem. Małe foremki wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Wylepić ciastem spód foremek oraz do połowy boki.


Na masę serową:

  • 250 g.  zmielonego twarogu
  • 1 serek homogenizowany waniliowy 200g
  • 5 łyżek cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • skórka pomarańczowa


Na sos malinowy:

Maliny lekko dusimy, zasypujemy cukrem i podgrzewamy w rondelku do momentu, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści.

Wykonanie:

 
Jajko utrzeć z cukrem, dodać  kolejno zmielony twaróg, serek homogenizowany, aromat i mąkę. Dokładnie wymieszać, dodać skórkę pomarańczową, po czym wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do nagrzanego do 170st piekarnika i piec przez około 25 minut . Ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.




Serniki dla Miksera - edycja 1.14

4 komentarze:

  1. świetne połączenie, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pyszne cudeńka zrobiłaś Helenko. Ja dawno nie robiłam serniczków, jakoś te zapusty mnie wybiły z rytmu,a właściwie wbiły w smażony tłuszcz.
    Pozdrawiam serdecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trafnie powiedziane Danusiu :) Zapusty to taki czas wszelkich smażonych słodkości. ja lubię wszelkie babeczki, tartaletki czy takie małe na kęs serniczki, chociaż to zawsze więcej zabawy niż przy tradycyjnych cieście z blachy :) Pozdrowionka!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF